Plan 'fly-over' vernietigd na bezwaar van firma Geysen

Bruggencomplex terug naar af na uitspraak Raad van State

Bruggencomplex terug naar af na uitspraak Raad van State

'Deze plannen brengen de toekomst van mijn onderneming in gevaar', zegt Alex Geysen. lvh Foto: © Louis Verbraeken

GEEL/WESTERLO - De Raad van State stuurt de aanleg van de zogenaamde 'fly-over' aan Geel-Punt opnieuw naar af. Volgens het arrest werd geen rekening gehouden met bezwaren van de firma nvGeysenHO. Het bedrijf wil dat de plannen voor een ontsluitingsweg naar DAF worden aangepast.

Het bedrijf Geysen HO uit Oevel diende een bezwaarschrift in bij de Raad van State in verband met het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voor de aanleg van de fly-over. Dat is een indrukwekkend bruggencomplex op de drukke invalsweg tussen Geel en Westerlo. De aanleg van die 'reuzenbrug' in Geel-Punt moest normaal gezien na het bouwverlof van start gaan. De Raad van State steekt daar nu een stokje voor met de vernietiging van het RUP. Daarmee geeft de raad Geysen gelijk.

'Ik heb niets tegen de fly-over op zich. Er moet een einde komen aan de verkeersellende in de omgeving. Maar ik heb wel bezwaar tegen de aanpak van de Afdeling Wegen en Verkeer van het Vlaamse Gewest (AWV)', zegt bedrijfsleider Alex Geysen. 'In de plannen voor de fly-over is ook een bijkomende ontsluitingsweg voorzien voor DAFTrucks. Maar die loopt door de parking van mijn bedrijf. AWV wil me daarvoor onteigenen. Hoe moet ik dan mijn klanten en leveranciers ontvangen? Ook mijn werknemers moeten hun wagen hier toch ergens kunnen parkeren. Daarnaast komt ook een mogelijke uitbreiding van het bedrijf in het gedrang. Deze plannen brengen de toekomst van mijn onderneming in gevaar. Een bedrijf dat tussen de tachtig en honderd mensen tewerkstelt', zegt Geysen, die AWV een gebrek aan communicatie en overleg verwijt.

Volgens de bedrijfsleider is er een alternatieve oplossing mogelijk. 'Ze kunnen de weg slechts enkele meters verder van mijn bedrijf aanleggen. Dan kan ik aan de zijkant van het bedrijfsgebouw een nieuwe parking aanleggen. Daarvoor moet de ontsluitingsweg wel op de gronden van DAF worden aangelegd, maar AWV zegt dan dat niet kan. Maar ze zeggen niet waarom. Ik heb zelfs voorgesteld om mijn hele bedrijf te laten onteigenen voor een correcte prijs, maar dat wilde AWV ook niet. Het ligt dus aan de eigen koppigheid van het Vlaamse Gewest dat de werken aan de fly-over vertraging oplopen.'

De Raad van State oordeelt dat het project gebrekkig werd gemotiveerd en dat de bezwaren van de firma Geysen niet ernstig werden genomen. Het Vlaamse Gewest moet zijn huiswerk opnieuw maken. Het kabinet van Vlaams minister van Ruimtelijk Ordening Muyters (N-VA) werkt momenteel aan een aanpassing van de plannen. 'De Raad van State heeft zich vooral uitgesproken over een vormfout. Wellicht kunnen we mits een aantal aanpassingen het dossier in orde krijgen. We hopen zoals gepland in de zomer te kunnen starten', zegt Thomas Pollet, woordvoerder van minister Muyters.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio