Zal ingezet worden door stouwersbedrijf Stukwerkers

Zwaarste mobiele kraan ooit komt aan in Gentse haven

GENT - Een kraan van 550 ton is gisterenochtend op een ponton gearriveerd aan het Mercatordok. Het gevaarte zal worden ingezet door het stouwersbedrijf Stukwerkers. De kraan op de kade krijgen bleek moeilijker dan verwacht. Arbeiders waren er de hele dag mee bezig.

Op het Mercatordok waren arbeiders gisteren de hele dag in de weer om de zware mobiele kraan van het ponton op de kade te krijgen. Normaal zou dat voor de middag het geval zijn, maar door een verkeerd manoeuvre zakte het ponton scheef. Duikers pompten het vol met water om het weer te stabiliseren.

De zwaarste kraan ooit in de Gentse haven werd gekocht door stouwersbedrijf Stukwerkers. ‘De staalfabrikaten die onze klanten bestellen, worden steeds zwaarder, tot 30 ton voor één staalrol. En eenmaal dat de nieuwe zeesluis er ligt, zullen we bovendien steeds grotere schepen binnenkrijgen. Vandaar dat we investeren in een kraan die ook op lange afstanden nog zware gewichten kan heffen', zegt Pascal Eggermont, de manager van Stukwerkers. Hoeveel de kraan juist kost, wil hij niet kwijt. ‘Maar het gaat toch over een paar miljoen euro.'

Ponton

De kraan zelf is 36 meter en de giek 80 meter. Met zijn 550 ton is het de zwaarste kraan in België wat het aantal tonmeters betreft. Op 25 meter kan de kraan 144 ton heffen, op 50 meter 59,60 ton en op 58 meter nog steeds 35,20 ton. De werkcabine zit op 25 meter en is bereikbaar via een wenteltrap in de kolom. ‘Onze kraanman heeft al laten weten dat hij tijdens de schaft niet naar beneden komt', lacht Eggermont.

De kraan werd gemaakt in de Liebherr-fabriek in het Duitse Rostock. Op 21 mei werd de kraan in Duitsland op een ponton gezet en in één stuk via de Schelde naar Gent gevaren.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio