Sigmaplannen zien intact oorlogserfgoed over het hoofd

Vergeten bunkertje langs Schelde met afbraak bedreigd

Vergeten bunkertje langs Schelde met afbraak bedreigd

Luc Van de Sype ontdekte Bunker D23 in Kwatrecht, verborgen tussen struiken en begroeiing. dpw Foto: © Peter Dirix

WETTEREN - Verscholen achter het MPI Sint-Lodewijk staat bunker D23. Door overwoekering is het 'huisje' intact gebleven qua architectuur en kleuren. Maar op de Sigmabouwplannen van de herinrichting van de Scheldeoevers is geen spoor van de bunker te vinden.

Het is Luc Van de Sijpe, webmaster van www.bunkergordel.be een site over de bunkerlinie Bruggenhoofd Gent, die aan de alarmbel trekt. Zelf ontdekte hij het 'vergeten' bunkertje D23 uit 1934 zo'n tweetal jaar geleden, helemaal overwoekerd door planten en bomen aan de Scheldedijken achter de Sint-Lodewijkschool in Kwatrecht. Op eigen kracht begon hij het stukje oorlogserfgoed te ontbloten en stootte hij op verrassing na verrassing.

'Zelden heb ik zo'n intact bunkertje gevonden', zegt Van de Sijpe. 'Door de overgroeiing zijn de originele kleuren - rood en groen - grotendeel behouden. Aan het schietgat hangt nog een origineel metalen afsluitluik. Zowel voor als achteraan de bunker zijn duidelijke kogelinslagen te merken, een teken dat er zwaar gevochten is in Kwatrecht. Ook het dak van de bunker, waar je een soort plinten kan zien, zijn nog helemaal intact. Binnenin stonden nog rekken waar de soldaten hun geweren op plaatsten. Allemaal uniek, bunker D23 is een erfgoedschat.'

Het bunkertje staat strategisch opgesteld aan de oever van de Schelde en net daar staan grote Sigmawerken gepland. Waar bunker D23 staat, moet volgens de plannen een mooi fiets- en jachtpad komen. 'Ik kon de plannen inkijken en tot mijn grote verbazing wordt er met geen woord gerept over de bunker', aldus Van de Sijpe.

Toeristische troef

'De Sigmamensen hadden dus geen weet van het waardevolle bunkertje, wat mij werd bevestigd na enig telefoon- en speurwerk. Er is bijgevolg ook geen sprake van de afbraak, laat staan dat er een vergunning voor is. En zo'n bunkertje is niet op één, twee, drie met de grond gelijk gemaakt. Maar de vraag is: waarom met het weg? Is het geen zonde om alweer een stuk waardevol erfgoed te laten verdwijnen? Mijn insziens kan het fiets- en jachtpad een mooie bocht maken rond de bunker, die tevens een extra toeristische troef is voor de Scheldedijk. In Melle werd een tijd geleden de unieke bunker B46 afgebroken, men gaat toch niet weer dezelfde fout maken. Natuurpunt Scheldeland heeft al aangeboden om de bunker te onderhouden en in te richten als vleermuizenhuis. Ikzelf ben een petitie gestart op de website van Bunkergordel en wil zoveel mogelijk stemmen ter behoud van het bunkertje ronselen. Daarmee stap ik naar het gemeentebestuur, want toeristisch is het een troef voor de gemeente.'

Meer info opwww.bunkergordel.be

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio