Vakbonden waarschuwen voor nog meer acties

Dit is nog maar het begin

Dit is nog maar het begin

Foto: BELGA

In hun woede over de pensioenhervormingen waarschuwen de bonden voor een hete sociale winter. ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw: ‘Als de regering ons niet tegemoetkomt, pikken we na nieuwjaar de draad weer op.' De Leeuw staat niet alleen met die vastberadenheid.

‘De vakbonden willen geen akkoord', verzekert een lid van de regering. ‘Ze willen koste wat het kost die algemene staking in januari.' Natuurlijk is dat niet het formele standpunt van de bonden, die zeggen nog altijd voor het overleg te kiezen. Maar tegelijkertijd waarschuwt binnen de bonden een pak mensen dat de staking van het overheidspersoneel niet het eindpunt is. Tussen morgen en 30januari –de datum van die algemene staking– wordt het niet meer stil.

Dat voorspelt ook ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw. ‘Onze mensen zijn bereid tot overleg, maar ze zijn in snelheid gepakt. Er komen nog andere acties. Deze trein valt niet stil. Als er geen passend antwoord komt op de staking van het overheidspersoneel pikken we na Nieuwjaar de draad weer op. Dat kan inhouden dat er prikacties komen, of dat we betogen.'

Het is allemaal de schuld van minister Vincent Van Quickenborne (Open VLD), zegt De Leeuw. ‘Als hij het anders had aangepakt, met meer overleg, was de staking van donderdag te vermijden.'

Eerst toegevingen

Over de algemene staking van 30januari, waaraan ook de privé zou meedoen, spreekt De Leeuw zich nog niet uit. Net als Jan Vercamst van het liberale ACLVB wacht hij op het overleg van vandaag met het kernkabinet en de werkgevers. Maar Vercamst waarschuwt wel dat er toegevingen moeten komen. ‘Als we daar de boodschap krijgen dat er niets verandert, is een scenario waarin alles explodeert goed mogelijk.' Hij verwacht bovendien dat donderdag ook al de metaal- en chemiesector mee zullen staken, al zijn dat geen openbare diensten.

Bij de christelijke vakbond bleef het gisteren relatief stil, maar de andere vakbonden tonen minder terughoudendheid. Karel Stessens, topman bij de socialistische overheidsvakbond ACOD, vergelijkt de acties met een olievlek.

‘Vergeet het maar dat het na donderdag gedaan is. De algemene staking van 30januari gaat door. Dat is het ordewoord in de huidige situatie.' Veel zal dus afhangen van eventuele toegevingen van de regering. De kans is klein dat die er komen. ‘Dan kunnen we net zo goed het regeerakkoord weggooien', zegt één regeringsbron.

Dat het de komende weken nog spontane acties zal regenen, werd gisteren geïllustreerd door het spoor in Wallonië, dat een wilde staking hield. Jos Digneffe, van het ACOD Spoor, zegt wel te weten waaraan ‘we beginnen, maar niet waar we eindigen'.

De NMBS zelf waarschuwt dat het spoor tot Kerstmis verstoord kan zijn. Digneffe: ‘Als de Waalse collega's tot de finish gaan, zoals ik hoor, dan gaan wij mee. Ik zie veel gelijkenissen met 1983, toen onder verkeersminister Herman De Croo drie weken lang gestaakt werd.'

Wat de acties het land kosten? De ramingen lopen ver uiteen, maar Karel Van Eetvelt, topman van Unizo, schat dat een grote nationale staking 600 tot 750miljoen euro kost.

Corrigeer

MEER NIEUWS