ATLETIEK TWINTIG KILOMETER VAN BRUSSEL

Jesse Stroobants eerste Belg in Brussel

Jesse Stroobants eerste Belg in Brussel

Dame Tasama liep voor het eerst op deze afstand, keek de kat uit de boom en sloeg op het einde ongenadig toe. Belga Foto: © BELGA

BRUSSEL/LEUVEN - De in ons land verblijvende Ethiopiër Dame Tasama heeft zijn debuut op de lange afstand niet gemist. In de Twintig Kilometer van Brussel was hij in de finale duidelijk de snelste van een kopgroep van vier. Jesse Stroobants (9de) werd eerste Belg.

Het was een kopgroep van 16 eenheden die onder leiding van de Burundees Nduwimana voorbij het Koninklijk Paleis snelde. Daarbij ook vier Belgen: Michael Brandenbourg, Nick Van Peborgh, Jesse Stroobants en Lander Van Droogenbroeck.

Maar in de Louisalaan brak de groep in twee. De Belgen moesten hun Afrikaanse gezellen laten gaan. Na een ware afvallingskoers begon een viertal aan de laatste kuitenbijter: de gevreesde Tervurenlaan. De Marokkaan El Mouaziz was de eerste die begaf.

'Omdat het mijn eerste wedstrijd op deze afstand was, heb ik vrij afwachtend gelopen', vertelde Tasama, tegen wiens eindspurt niemand bestand bleek.

'Op 400 meter van de Triomfbogen heb ik mijn registers opengetrokken. Al bij al was het een mooie wedstrijd, maar nu gaat mijn aandacht weer naar het pistewerk. Ik zou graag sterke tijden lopen op 5.000 en 10.000 meter.'

Nummer twee werd Nkunzimana, de winnaar van twee jaar geleden. Zijn landgenoot Nduwimana, vorig jaar tweede, pakte de derde plaats.

Het was dan een paar minuten wachten op de eerste Belg, Jesse Stroobants, ook al aan zijn eerste Twintig van Brussel toe.

' Plots waren we met de vier Belgen in de hoofdgroep achterop geraakt. Na tien kilometer ben ik er dan alleen vandoor gegaan. Het moeilijkste moest toen nog komen maar gestuwd door de toeschouwers kon ik nog een aantal plaatsen goedmaken en als negende over de eindstreep rennen.'

Voor Lander Van Droogenbroeck was de wedstrijd toen al afgelopen. 'Ik sukkel al een tijdje met een heupblessure en mocht geen verdere risico's nemen. In het najaar loop ik zeker nog een marathon, Eindhoven of Amsterdam.'

Bij de vrouwen ging de zege naar de Burundese Niyonizigiye voor de 41-jarige Virginie Van Droogenbroeck.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio