'Lijstduwer' Van Campenhout vraagt vierde plaats

'Lijstduwer' Van Campenhout vraagt vierde plaats

Foto: © WAS

ANTWERPEN - N-VA stelde zaterdag haar kandidaten voor voor de gemeenteraads-, districts- en provincieraadsverkiezingen van 14oktober. De Vlaams-nationalisten hadden nog enkele verrassingen in petto. Vooral de vierde plaats van aangekondigd lijstduwer Ludo Van Campenhout sprong in het oog.

Lijsttrekker Bart De Wever heeft een andere kandidaat om de lijst te trekken. Wie dat is, wordt pas over twee weken bekend gemaakt, maar het gaat om een man die nog nooit eerder een politiek mandaat uitoefende. Nochtans had schepen voor Stadsontwikkeling Van Campenhout bij zijn overgang naar N-VA gezegd de rol van lijstduwer op zich te nemen 'om in mijn eentje een plaats af te dwingen'.

'Bart vertelde me dat hij iemand had met het profiel van een lijstduwer en vroeg me wat ik daarvan dacht', zegt Van Campenhout. 'Ik heb de vierde plaats gevraagd achter De Wever, Homans en Kennis, drie mensen die aan de wieg stonden van de N-VA. Een logische keuze dus. En uiteraard heb ik de ambitie om schepen te worden.'

Andere verrassing was de eerste allochtone naam (De Wever spreekt niet over allochtonen maar van Antwerpenaars met verre roots). Niet de verwachte Zuhal Demir, die de districtslijst voor Antwerpen trekt, maar Nabilla Ait Daoud staat op de vijfde plaats. De 35-jarige Ait Daoud uit Deurne is sinds 2005 zaakvoerster van de broodjeszaak Tramezzini op het Zuid. Het is een dame zonder politieke ervaring. De Wever moest bij de voorstelling haar naam zelfs aflezen om hem niet verkeerd uit te spreken. 'Zij liet haar interesse blijken en na enkele gesprekken met Liesbeth Homans raakte ze overtuigd van onze ideeën', luidt het.

Het moet even slikken geweest zijn voor de 32-jarige Zuhal Demir, die zelfs getipt werd als allochtone schepen in een volgend college. 'Zo bekijk ik dat niet', zegt het Kamer-lid. 'Je moet eerlijk zijn met de mensen. Ik zie het niet zitten om een eventueel schepenambt te combineren met mijn werk in de Kamer en mijn job als advocate. Het is niet mijn ambitie om beroepspolitica te worden. Een zetel in het grootste district zal al meer dan genoeg van mijn energie vragen en ik zie ook grote uitdagingen op dat niveau.'

Het lijsttrekkerschap voor de provincie gaat naar ondervoorzitter van het OCMW Luk Lemmens (55). Lemmens, die zijn speech begon met de woorden 'N-VA is een koele minnaar van het provinciaal bestuursniveau', moet met al zijn ervaring toch op meer gehoopt hebben dan een rol in een bestuursniveau dat zijn partij wil afslanken. Lemmens is te zeer partijsoldaat om dit toe te geven. Ex-Open VLD'er Marco Laenens en persoonlijke vriend van Ludo Van Campenhout is ondertussen ook bij de N-VA toegetreden. Hij krijgt de twintigste plaats op de provincielijst. Wat zijn rol in het district Antwerpen zal zijn, is nog niet duidelijk.

Corrigeer

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S