Onbekende kunstenaars veroveren museum M

© © Isabel Van Tendeloo

De oproep van de provincie en museumM in Leuven naar Vlaams-Brabantse kunstenaars, is niet in dovemansoren gevallen. 437 kunstenaars stuurden een dossier binnen. 34 ervan exposeren nu.

Isabel Van Tendeloo

In het museumM loopt tot 21augustus de tentoonstelling die de naam

Staying long enough -

Leaving in Time

ofte

Lang genoeg blijven en Op tijd wegwezen

, meekreeg. Het beeldend werk dat er wordt getoond, is enkel van Vlaams-Brabantse kunstenaars en biedt een gevarieerde staalkaart van hun talent, gaande van schilderijen en foto's tot een geboetseerd soort poppenhuis of een film over volkstuintjes.

'We kregen heel vaak de vraag van lokale kunstenaars naar expositieruimten. In Leuven hebben we er een aantal, zoals de Romaanse Poort, Tweebronnen en de Norbertuspoort. Maar de nood was groter. De provincie wilde samenwerken, en zo is de eerste editie van OpenM ontstaan, opengetrokken voor alle Vlaams-Brabanders', zegt Leuvens schepen van Cultuur Denise Vandevoort (SP.A).

'Beeldende kunst en het grote publiek blijft een moeilijk verhaal. Mensen vinden het vaak te elitair. Met OpenM proberen we daartegen in te gaan en de drempel te verlagen', stelt provincieraadslid Christiane Vanneck (CD&V) in naam van de gedeputeerde voor Cultuur Elke Zelderloo (CD&V). 'In onze provincie zijn veel mensen met kunst bezig, maar slechts enkelingen kunnen zich in de kijker werken. Voor dit initiatief gingen we op zoek naar de anonieme kunstenaars'.

Op hun oproep reageerden maar liefst 437 kunstenaars, een respons die zowel curator Johan Pas als de organisatoren verraste. 'Ik had het werk onderschat. Ik dacht het op een dag te klaren. Maar alleen al het doornemen van alle dossiers nam een week in beslag', stelt Pas. Uiteindelijk liet hij zijn buikgevoel spreken en koos hij er 34 uit om in M te exposeren. Hoewel hij bij zijn keuze enkel rekening hield met artistieke aspecten, bleek naderhand dat de geografische spreiding haast niet beter kon. Ook de leeftijd van de kunstenaars is erg uiteenlopend. 'De jongste kunstenaar is 21, de oudste tachtig. Tentoonstellingen waar een grootvader in principe met zijn kleinkind kan exposeren, zijn zeldzaam.'

Alle namen opwww.mleuven.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus