Irma Degrijze is vierde oudste inwoner van ons land

Oudste West-Vlaming Irma viert 109de verjaardag

Foto: © Eric Vanthournout

REKKEM - Irma Degrijze uit Rekkem is gisteren 109 jaar geworden. Daarmee is ze de oudste West-Vlaming en de vierde oudste Belg. Menen telt zes honderdplussers, waarvan er drie in het rusthuis O.L.V Middelares in Rekkem verblijven.

Vorig jaar liet Irma haar 108ste verjaardag zonder feest vooorbijgaan. Alles was nochtans gepland, maar de dag voor haar verjaardag stierf haar zus Germaine(102). Samen waren ze tot dan toe het oudste zusterpaar van het land.

Koning Albert II liet gisteren een mand met lekkers aan Irma bezorgen. Daarbij ook een fles advocaat. ‘Dat is niet zo goed voor de gezondheid', waarschuwde burgemeester Bossuyt(SP.A) haar. ‘Dat kan wel zijn, maar ik vind het lekker en zal dat met plezier oplepelen', lachte Irma.

Getrouwd in 1925

Irma werd geboren in Heule op 12 oktober 1902 als tweede van zeven in het gezin van Julien en Celina Vanmarcke. Ze huwde op 23-jarige leeftijd met Joseph Dornez. Ze werkten beiden bij De Witte Lietaer, zij als stikster, hij als smid. Uit hun huwelijk werd één dochter geboren: Denise. Zij is intussen al 79 en komt drie- tot viermaal per week met haar man Marcel Deman(80) haar moeder bezoeken.

‘Na de dood van haar zus Germaine heeft moeder het een tijdlang zeer zwaar gehad. Toen kwamen we haar alle dagen bezoeken. We ondervinden wel dat ze al eens sneller iets vergeet, maar van dementie is nog helemaal geen sprake', zegt Denise.

Konijn of beenhesp

‘Ik slaap iedere dag de klok rond. Ik val gewooinlijk in slaap tijdens Blokken. 's Middags doe ik ook een dutje', vertelt Irma. ‘Dat deed ik vroeger ook al, iedere dag minstens twaalf uur slapen. Zou het daardoor zijn dat ik zo oud ben geworden?'

‘Voor mijn verjaardag mocht ik van directrice Els Bamelis kiezen wat we zouden eten. Ik koos voor konijn, maar Denise zei me dat dit te zwaar zou zijn na de receptie. Ik heb dan maar voor beenhesp gekozen. Maar volgende week krijg ik toch konijn', zegt Irma met pretlichtjes in haar ogen.

Blijkbaar is het goed toeven in Menen want daar wonen nu zes honderdplussers. Nog eens zes Menenaars worden dit jaar 99. Dat de lucht in Menen goed is, daar gelooft Irma echter niets van. Sinds ze in juni 2005 naar het rusthuis kwam, is ze nog maar één keer buiten geweest. ‘Ik moest naar een specialist', klinkt het. ‘Ik heb daarna zo een zware bronchitis gehad dat ik toen heb gezworen nooit meer buiten te komen', zegt ze.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio