Beurs nieuws

Transics draait beursmalaise om

Transics draait beursmalaise om

Foto: © pvg

Na een heel slecht decennium op de beurzen, zakken bedrijven vaak weg met een lage waardering. Maar de oprichters van Transics zien dat als een kans.

Voor wie er nog aan twijfelde: de beurs en meer specifiek de beurs van Brussel verkeert in een diepe crisis. Dat de oprichters van Transics het aandeel met een uiterst laag bod van de beurs willen halen, is daar een trieste illustratie van. Het jongste half jaar was er nochtans beterschap op de Europese beurzen.

Het kan natuurlijk ook dat de bieders nu gewoon hun slag willen slaan: misschien is dit wel de ultieme en laatste kans om Transics tegen een prikje helemaal in handen te krijgen. Vijf jaar geleden kwam Transics naar de beurs tegen 17,50euro, vandaag willen ze maar 7,10euro betalen. Dat is zelfs nauwelijks een premie tegen de laatste koers (6,95euro) voor het bod bekend werd.

Het is aandoenlijk hoe het management van het bedrijf nu plots benadrukt hoeveel zware investeringen er nog nodig zijn. 'De beurs is niet geschikt voor ons, want beleggers kijken te veel naar de korte termijn en niet genoeg naar de lange termijn', heet het.

Dat klopt natuurlijk. En hoe slechter het beursklimaat, hoe minder beleggers willen betalen voor toekomstverwachtingen. Maar vrij snel na de beursgang ging het ook bergaf met de resultaten van Transics. Op de grafiek is te zien dat het aandeel de beleggers met een flinke kater heeft opgezadeld.

Over 2011 maakte Transics weer uitstekende resultaten bekend: de omzet steeg met 22,5procent naar een record van net geen 50miljoen euro en de winst klokte af op een zeer sterke 8,5miljoen euro. Dus nu het beter gaat, mogen de aandeelhouders hun aandelen afgeven? Dat gebeurt sowieso altijd een beetje onder druk, want beleggers die niet op het bod ingaan, riskeren met een minder verhandelbaar aandeel opgescheept te zitten. De free-float, het aantal aandelen dat vrij verhandelbaar is op de beurs, bedraagt bij Transics al een lage 17procent. Of het beter is de hakken in het zand te zetten en niet in te gaan op het bod, kan alleen de toekomst uitwijzen. Een beter beursklimaat blijft nodig om de inderdaad soms heel lage waarderingen uit de wereld te helpen.

Voorlopig is het beursherstel nog niet gebroken. De paniek van maandag verdween gisteren snel. De obligatiemarkten in de eurozone kalmeerden. De rente in Nederland zakte en zelfs de beurzen van Milaan (+2,4procent) en Madrid (+2,2procent) herstelden fors.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees