Beurs nieuws

Bedrijven duwen beurzen hoger

Bedrijven duwen beurzen hoger

Foto: © pvg

Nogal wat bedrijven blijven goede resultaten bekendmaken, met Apple voorop. Dat stuwde de beurzen nog eens stevig hoger. Umicore herstelde.

Van het obligatiefront in de eurozone gisteren geen nieuws, wat in de praktijk betekent dat de rente in landen als Spanje en Italië zakte. In de Verenigde Staten meldde de Amerikaanse Centrale Bank (Federal Reserve) dat het de monetaire politiek niet wijzigt. In de praktijk zorgt zo'n status-quo nogal eens voor ontgoocheling, omdat een harde groep beleggers en speculanten blijft rekenen op een derde rondje geld drukken van de Fed.

Fed-voorzitter Ben Bernanke meldde nog dat hij verwacht dat de Amerikaanse economie de volgende kwartalen bescheiden vooruit zal gaan en daarna verder zal aantrekken. Het is een belangrijke prognose, maar het blijft een feilbare inschatting van de toekomst. Ze mag net zomin als de vele macro-economische data de visie bepalen. Of wat dacht u van deze kronkel: de orders voor duurzame goederen zakten in maart in de VS met 4,2%, terwijl er een klim was verwacht van 2%. Blijkt dat de orders voor vliegtuigen halveerden. Toch trok Boeing uitgerekend gisteren zijn winstprognose op en het aandeel wipte 3% hoger.

Het absolute steraandeel was Apple. De groep verpulverde met zijn jongste kwartaalresultaten weer de verwachtingen. Het aandeel, dat samen met de beurzen een correctie onderging van 13%, maakte die terugval al voor een groot deel goed. Snel na opening schoot het 9% hoger. Dat is een aangroei van de beurskapitalisatievan zowat 50miljard dollar.

Ter vergelijking: de beurskapitalisatie van een Brussels steraandeel zoals Umicore bedraagt 5miljard euro. Opvallend was dat Umicore bijzonder snel herstelde van de wat minder goede prognoses voor 2012. Het aandeel wipte gisteren 5,9% hoger terwijl het eergisteren 'maar' een tikje kreeg van 4,75%.

Misschien verrassend: Umicore is op basis van de verwachte winst voor dit jaar duurder gewaardeerd dan Apple. Met de analistenprognoses verzameld door Bloomberg noteerde Apple gisteren tegen 13,4 keer de verwachte winst voor boekjaar 2012 en Umicore tegen 15,4 keer de verwachte winst. De grote vraag is wie van de twee de winst nog het meest kan doen groeien. Volgens beleggers is dat Umicore.

Corrigeer

Meest Gelezen

VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees