Bouwfirma Kumpen hoopt eind 2012 met bouwwerken te starten

Renovatie Sanatorium loopt trager dan verwacht

Renovatie Sanatorium loopt trager dan verwacht

Veel wordt er momenteel niet gewerkt in Tombeek.ddl Foto: © ddl

OVERIJSE - De renovatiewerken aan het voormalige sanatorium in Tombeek liggen voorlopig helemaal stil. Bouwfirma Kumpen had ook gehoopt dat de bouw van een rusthuis sneller zou gaan, maar de complexiteit van het dossier houdt de werken op.

Het project Tombeekheyde in Tombeek zou de site van het voormalig Sanatorium Lemaire moeten doen herleven. Maar voorlopig is er maar weinig leven te bespeuren. Dat is ook burgemeester van Overijse Dirk Brankaer (OV 2002) niet ontgaan. 'Dit is geen gemeentelijk project, dus ik kan niet oordelen over de vorderingen. Maar wij merken ook op dat er maar weinig gebeurt op de site. Verschillende bewoners hebben mij al aangesproken over de voortgang van de werken, maar ik moet hen het antwoord schuldig blijven.' Toch stoort het de burgervader niet dat het grootse vernieuwingsproject op zich laat wachten. 'Wij laten bouwfirma Kumpen nv werken op haar eigen tempo. Wij zijn al tevreden dat de site een nieuw leven krijgt en niet verder verloederd.'

Het voormalig sanatorium Joseph Lemaire bevond zich lange tijd in een erbarmelijke staat door jarenlange leegstand en een gebrek aan onderhoud. Het beton was er rot en de site was geregeld het slachtoffer van vandalenstreken en brandjes.

De bouwfirma Kumpen nv nam de renovatie van het project op zich en zal het gewezen sanatorium een nieuwe bestemming geven als woonzorgcentrum met rusthuisfaciliteiten en serviceflats.

Vergunningen in orde

Maar inmiddels liepen de renovatiewerken al heel wat vertraging op. 'Ik begrijp dat mensen zich vragen beginnen stellen', zegt Gilbert Christiaens van Kumpen nv. 'De werken hebben inderdaad al heel wat vertraging opgelopen. De complexiteit van het dossier en het gebouw houden de werken op. Maar het is zeker niet zo dat wij stilzitten. Wij zijn naarstig aan het werk om alle dossiers in orde te brengen en in te dienen. Alle bouwvergunningen zijn al in orde. Nu zijn we bezig met het samenstellen van een dossier voor het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. We hebben ook al enkele kleinere werken uitgevoerd aan het gebouw, maar op de site zelf is het nu inderdaad kalm. We gaan er wel vanuit dat we dit jaar nog met de eigenlijke bouwwerken kunnen beginnen en dat we eind 2014 de eerste bewoners kunnen verwelkomen.'

Kumpen neemt de volledige renovatie en uitbreiding op zich.

Het gebouw wordt in zijn oorspronkelijke staat hersteld in nauwe samenspraak met de Vlaamse Overheid, het gemeentebestuur van Overijse, Onroerend Erfgoed en Agentschap Natuur en Bos.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio