David Beckham begint aan tweede seizoen in Amerika

Abracadabra na de poeha?

Abracadabra na de poeha?
Vorig jaar leerde de wereld de Major League Soccer kennen, toen de Engelse wereldvedette David Beckham voor vijf jaar naar LA Galaxy verhuisde. Zaterdag gaat met minder poeha het dertiende seizoen van de nieuwe Amerikaanse voetbalcompetitie van start.Voor de echte voetbalfans bleek de glitterdoos David Beckham vorig seizoen teleurstellend leeg. Beckham arriveerde halfweg juli met een zere enkel, blesseerde zich aan de knie en speelde uiteindelijk amper vijf competitiewedstrijden voor LA Galaxy, waarin hij twee assists gaf. Beckhams naam bleef afwezig op de scheidsrechtersbladen, maar vulde wel de kolommen van tijdschriften, kranten en websites én genereerde karrenvrachten geld.

Nu moet Beckham eindelijk zijn waarde op het veld tonen voor LA Galaxy, dat vorig seizoen net naast de play-offs greep. 'Hout vasthouden, maar momenteel voelen mijn enkel en knie goed aan. Mentaal en fysiek ben ik er klaar voor', aldus David Beckham, die dit seizoen weer op zijn favoriete positie als rechtermiddenvelder speelt. Tijdens de jongste wereldtournee van LA Galaxy in het voorseizoen speelde Beckham wél elk van de zes wedstrijden. Daarin maakte hij één doelpunt en gaf hij drie assists.

Kenners zijn het erover eens: Galaxy zal het van zijn drie veteranen-aanvallers Carlos Ruiz, Landon Donavan en David Beckham moeten hebben. Voor het overige bestaat het team uit vooral jonge spelers, al heeft Galaxy met de Nederlander Ruud Gullit een coach behept met evenveel glamour als voetbalvernuft.

'Paolo Maldini zou zelfs in Amerika niet meer meekunnen', liet Gullit zich ontvallen toen AC Milan in de Champions League door Arsenal werd uitgeschakeld. Bijna speelde er een oude bekende bij Galaxy. De Nigeriaan Celestine Babayaro (ex-Anderlecht) kwam in het tussenseizoen bij het team, maar werd uiteindelijk doorgestuurd. Ook de Portugese verdediger Abel Xavier doet een belletje rinkelen.

Slechts acht van de veertien ploegen krijgen een plaatsje in de nacompetitie, die de winnaar van de zogenaamde MLS Cup aanduidt. LA Galaxy zal het niet onder de markt hebben om tot de finalewedstrijd van de MLS Cup door te dringen, want de kampioen van vorig jaar, Houston Dynamo, komt ook in de Western Conference uit.

Zuid-Amerikaans feestje

De MLS maakte een continue opgang en heeft zich vooral in Zuid-Amerika gevoed. Van de 22 nieuwe spelers die tot dusver arriveerden, komen er 19 uit Latijns-Amerika. De twee meest in het oog springende onder hen zijn de Argentijnen Marcelo Gallardo (ruilde PSG voor DC United) en Claudio Lopez (ex-Lazio en Valencia en nu Kansas City). Er is met San José ook een veertiende ploeg toegevoegd aan de MLS.

Vorig seizoen hadden al drie teams een speler in hun rangen die meer dan 1,4 miljoen euro verdient. De zogenaamde 'salary cap' bepaalt dat elk team er zo slechts eentje in zijn rangen mag hebben. Naast Beckham, met zijn jaarloon van 3,5 miljoen euro, gaat het om Cuauhtemoc Blanco (Chicago Fire) en Juan Pablo Angel van de New York Red Bulls. Na de poeha van vorig seizoen hopen de Amerikanen dat Beckham dit seizoen ook eens wat abracadabra uit zijn schoenen tovert.Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.