Lichtervelde neemt afscheid van monument

Geliefde cinema De Keizer verliest eigenares Agnes

Lieven Goddeyn en Valerie Beernaert leerden elkaar kennen in Cinema De Keizer. kds Foto: © Kurt Desplenter

LICHTERVELDE - Gisteren namen de inwoners van Lichtervelde afscheid van Agnes Debaillie, de eigenares van Cinema De Keizer. Daarmee sluit de gemeente een tijdperk af. Elke Lichterveldenaar heeft wel zijn herinnering aan de cinema.

Wie Lichtervelde zegt, die zegt Cinema De Keizer. De Keizer is één van de laatst overgebleven dorpsbioscopen van Vlaanderen. De cinema werd in 1924 geopend door de ouders van Agnes, maar al snel hielp de bekende Lichterveldse zelf mee achter de schermen. In de jaren '70 nam ze het roer over van haar ouders. Tot aan haar overlijden vorige week, op 83-jarige leeftijd, werden er nog wekelijks nieuwe films gespeeld.

‘Met het verdwijnen van Agnes verdwijnt een monument in Lichtervelde', vertelt burgemeester Ria Beeusaert-Pattyn. ‘Agnes baatte haar cinema uit met hart en ziel. Ouders lieten er hun kinderen met veel plezier alleen achter.'

Er was niemand in Lichtervelde die Agnes niet kende. Bij de grote overstromingen van 2005 haalde ze nog de krantenkolommen, omdat heel haar cinema onder water stond. Toen de brandweer haar evacueerde, snelde ze kort nadien terug naar de cinema en moest ze opnieuw geëvacueerd worden. De Keizer speelde een belangrijke rol in de levens van de Lichterveldenaars. Zo was het balkon een felbegeerde plaats voor jonge koppeltjes die een eerste keer op date gingen.

Zoals Valérie Beernaert en Lieven Godyn. ‘We waren alletwee van Lichtervelde en hadden geen wagen, dus was de keuze snel gemaakt om in De Keizer te daten', vertelt Lieven. ‘Ik weet het nog goed, het was de film Erin Brockovich. We zaten helemaal alleen in de cinema, op de typische bankjes die na een uur zitten al veel pijn deden. Maar we zaten wél op het balkon. Het was een fantastisch decor, met nog een gordijntje voor het scherm en altijd dezelfde voorfilmpjes. Het was ook altijd een probleem om op tijd in de zaal te raken. Want eenmaal je in gesprek raakte met Agnes, dan raakte je niet makkelijk bij haar weg.'

Hoe de toekomst van De Keizer er nu uitziet, is niet duidelijk. Nog voor haar dood vroeg Agnes de bescherming van het gebouw aan, maar dat kon niet iedereen even hard appreciëren. De gemeente heeft alvast niet direct interesse om zelf het heft in handen te pakken om dit gebouw opnieuw te floreren. ‘Maar we zijn wel bereid om de nieuwe eigenaars te helpen', aldus nog Beeusaert-Pattyn.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio