Beneo-Remy en rijst: 155 jaar vernieuwing

Beneo-Remy en rijst: 155 jaar vernieuwing

De medewerkers van Beneo-Remy brengen alles in gereedheid voor de Open Bedrijvendag. ivw Foto: © Isabel Van Tendeloo

WIJGMAAL - Voor de allereerste keer doet het 155 jaar oude Beneo-Remy mee aan de Open Bedrijvendag. Het innovatieve voedingsbedrijf wil zo tonen dat het veel meer geworden is dan de stijfselproducent van weleer.

'We hebben altijd de boot voor de Open Bedrijvendag afgehouden', zegt Eugène Van Erdeghem van Beneo-Remy. 'Maar nu het exact 155 jaar geleden is dat Edward Remy de molens van Wijgmaal aankocht om er onder meer een stijfselfabriek, rijstpellerij en maalderij te bouwen, is de tijd rijp om de deuren open te zetten voor een exclusieve kijk achter de schermen. We willen tonen hoe onze vennootschap evolueert. Voor veel bewoners in Wijgmaal zijn en blijven we de stijfselproducent van vroeger. Maar we zijn intussen veel meer dan dat geworden. We maken tal van innovatieve rijstproducten, met soms verrassende toepassingen zoals in zuivel, ontbijtgranen en babyvoeding en in niet-voedingstoepassingen.'

Zondag is het mogelijk de labs en burelen te bezoeken van Beneo-Remy. 'Via een uitgestippeld parcours zien de bezoekers de weg de die grondstof, rijst, aflegt tot aan het eindproduct. Er zijn dan ook echt mensen aan het werk. Ook tonen we in enkele projecten hoe we duurzaam omgaan met water en hernieuwbare energie', zegt Van Erdeghem.

Het bedrijf hoopt op deze manier ook interesse voor het bedrijf op te wekken bij jonge mensen. Op de jobinfostand komen ze te weten wat het bedrijf als werkgever te bieden heeft. Ze kunnen er al een eerste verkennend gesprek voeren. 'In de toekomst hebben we meer mensen nodig. Er staan nu zo'n vijftiental jobs open', zegt Van Erdeghem.

Rosalie, de lokomotief

Wie het bedrijf bezoekt, zal beslist ook Rosalie ontdekken. Deze oude locomotief werd vroeger gebruikt om grondstoffen en afgewerkte producten naar het station van Wijgmaal te vervoeren. Tot maart stond die in de museumbewaarplaats van de NMBS in Leuven. Nu is ze terug thuis.

Zondag is het ook mogelijk Het Blauwe Doosje, geschreven door Jos Verniest, te kopen. Dit boek vol feiten en leuke weetjes werd speciaal gemaakt voor de 155ste verjaardag van het bedrijf. Het werd gedrukt in een beperkte en exclusieve oplage van tweeduizend exemplaren. Na de Open Bedrijvendag is het nog verkrijgbaar bij onder meer Standaard Boekhandel Leuven, Peeters en Club Leuven.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio