Onze reporter ontdekt West-Vlaamse zusterprovincie

Provincie versterkt banden tijdens zakenreis naar China

Deze foto van het befaamde Westlake toont perfect de tegenstelling tussen moderne stad en traditie. Foto: © Dany Van Loo

IEPER/BRUGGE/KORTRIJK/ROESELARE - West-Vlaanderen heeft al jaren een bijzondere band met de Chinese provincie Zhejiang. De samenwerking gebeurt vooral op het vlak van economie en onderwijs. Hoewel beide provincies in grootte enorm verschillen, hebben ze opvallende gelijkenissen.

Met zijn 54miljoen inwoners lijkt de Chinese provincie Zhejiang, net ten zuiden van de hoofdstad Sjanghai, niet te vergelijken met zusterprovincie West-Vlaanderen. Toch waren het destijds de Chinese leiders van deze zeer welvarende kustprovincie, die onze provincie benaderden. Die toenadering past bij hun traditie. Voor de Chinezen is het een strategische beslissing. Ze hopen op lange termijn hun voordeel te doen bij de samenwerking.

Maar de leiders van Zhejiang hebben hun zusterprovincie niet lukraak gekozen. Zhejiang vertoont enkele opvallende gelijkenissen met West-Vlaanderen. De provincie ligt om te beginnen aan de Chinese kunst. Toerisme is daarom erg belangrijk. Hoofdstad Hangzhou, met een populatie van zes miljoen, heeft met het befaamde Westlake een toeristische trekpleister die kan tellen. Het prachtige meer in het historisch centrum van de stad is werelderfgoed en indrukwekkend mooi.

Grootste markt ter wereld

Handel is in Zhejiang zeer belangrijk, zo zegt onze gids Zhan Weynan bij ons bezoek aan de stad Yiwu. ‘De internationale markt van Yiwu is met zijn 62.000winkels en 420.000artikelen de grootste markt ter wereld. Ook handelaars uit België kopen hier artikelen om bij jullie aan de man te brengen.' In Ningbo bevindt zich dan weer, na Sjanghai, de tweede grootste haven van China. ‘Van hier vertrekken heel wat containers naar Zeebrugge en Antwerpen', zegt Zhan.

Brug van 36kilometer

Er bestaan plannen om in het kader van de kustbeveiliging voor onze kust kunstmatige eilandjes aan te leggen. In Zhejiang zien ze dat iets groter. Er wordt 235vierkante kilometer op de zee gewonnen om er een woon- en bedrijvenzone voor een half miljoen inwoners te realiseren. Een 36 kilometer lange brug zal die zone verbinden met metropool Sjanghai.

Ook op het vlak van gastronomie zijn er raakvlakken. Chinezen zijn dol op de Europese keuken, ook al zijn er in de andere richting meer reserves. ‘Lekkernijen', zoals schapenogen, eendentongen, kippenpoten in de soep en gedroogde hertenpenissen, hebben we tijdens onze ontdekkingsreis toch maarlinks laten liggen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio