Bouwwerken voor 1.800 woningen beginnen in 2013

Victorialaan verandert in boulevard van Oosteroever

De Victorialaan krijgt veel groen en waterpartijen. efo Foto: © efo

OOSTENDE - Het stadsbestuur stelde gisteren een nieuw plan voor om de Oosteroever een nieuw elan te geven. De Victorialaan moet een soort Boulevard worden en ook de jachthaven wordt uitgebreid.

De Victorialaan krijgt in het nieuwe plan de uitstraling van een boulevard, die de centrale as vormt van de buurt. Veel groen en waterpartijen geven de weg dat tikkeltje extra uitstraling. Ook het Vuurtorendok wordt uitgebreid.

Volgens schepen van Ruimtelijke Ordening Bart Bronders (SP.A) kunnen de werkzaamheden starten in 2013. ‘In totaal komen er 1.800woningen in twee grote projecten', vertelt hij. De bouwgroepen die de werkzaamheden zullen uitvoeren, Versluys CFE en Vanhaerents, moeten zich aan de voorwaarden van het plan houden. ‘Dat plan bepaalt hoe we als stadsbestuur de concrete invulling van de Oosteroever zien. Het gebied bestaat uit zeventien delen en voor elk daarvan is bepaald wat er kan komen.' De projectontwikkelaars hadden inspraak in het plan, maar krijgen dus geen vrij spel.

‘De zone tussen de Moreauxlaan en de Ankerstraat naast de trambedding, is bijvoorbeeld ingekleurd voor woningbouw.'

‘Maar ons plan is strenger en voorziet slechts bebouwing op de hoeken van de verbindingen met de Moreauxlaan', verduidelijkt burgemeester Jean Vandecasteele (SP.A). Over de mobiliteit, hét heikele punt voor de gebruikers van de Oosteroever, staat voorlopig erg weinig in het summiere plan dat gisteren werd voorgesteld.

Grote uitdaging

Aan de duinen wordt niet geraakt en de bestaande bedrijven mogen hun activiteiten behouden. Grote uitdaging wordt wel om bewoning en industrie aan éénzelfde straat in harmonie te laten samenleven.

Het stadsbestuur geeft met het plan ook zekerheid aan de surf- en zeilclub. En er wordt zelfs gewerkt aan culturele infrastructuur, want één van de gebouwen aan de Victorialaan krijgt een openbare bestemming. Het gaat niet meteen om een cultureel centrum, maar de Vuurtorenwijk krijgt er wellicht een zaal bij.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio