De zakenman Dusbaba

Dag Gilles,

In mijn tijd waren er naast de voetbalmatchen heel wat extrasportieve activiteiten. We gingen dikwijls op stap, maar de man die de meeste zaakjes regelde naast het voetbal was Johnny Dusbaba. Omdat het deze week Anderlecht-Ajax is, wil ik je graag zijn verhaal vertellen.

Johnny was een verdediger die niemand ontzag. Toen hij een spits van Barcelona ooit een klap gaf, brak hij zijn pols. Hij is geboren in Den Haag, maar ontbolsterde helemaal bij Ajax en Anderlecht. Hij moest wel hard aangepakt worden, want Johnny kon nogal nonchalant zijn. Bij Ajax liet trainer Rinus Michels hem dikwijls op zaterdagmorgen naar Amsterdam komen voor een straftraining. Michels liet Dusbaba dan gewoon zijn hond uitlaten en daarna mocht Johnny weer naar huis. Daarvoor had hij in Den Haag dus om 6 uur moeten opstaan.

Bij Anderlecht kwam Johnny Dusbaba ooit met een nieuwe Mercedes Sport de parking opgereden. Onze afgevaardigde Georges Denil kwam meteen melden dat het niet kon dat een speler met een duurdere auto reed dan voorzitter Constant. Ik denk dat Johnny toen zijn wagen weggedaan heeft. Hij was wel een man van snelle auto's en mooie vrouwen. Hij verdiende immers niet alleen geld met voetbal, maar ook met andere zaakjes.

Dusbaba wist via zijn Haagse vrienden altijd koopwaar te bemachtigen. Op den duur sloeg hij zelfs spullen op in het materiaalhok van Anderlecht. Aanvankelijk dachten we dat de supporters aanschoven om handtekeningen te vragen, maar het was om tv's en zonnebanken te kopen bij Johnny. Alles aan halve prijs.

Ik heb voor mijn toenmalige vrouw ook eens een zonnebank gekocht bij Dusbaba. Ik dacht goeie punten te scoren, maar na uren onder die zonnebank was mijn vrouw nog geen spatje gebruind. Volgens mij zaten er in plaats van uv-lampen neonlampen in, maar ik kreeg mijn geld niet terug. Volgens Johnny lag het aan de speciale huid van mijn vrouw.

Een andere straffe stoot was ons minivoetbaltornooitje. In België was het voetbal uitgesteld door het winterweer, maar Dusbaba overtuigde een aantal spelers om mee te doen aan een tornooitje. Volgens Johnny: voor amateurs en met een mooie prijzenpot, maar Anderlecht mocht er niets van weten. We stalen zes truitjes en vertrokken. In Den Haag bleek het om een tornooi met onder meer Feyenoord en AZ te gaan. Die waren daar met een voltallige medische staf, wij hadden niet eens een keeper. Johnny kwam uiteindelijk aanzetten met voormalig Ajax-doelman Heinz Stuy. Die had Europa Cup I wel gewonnen, maar woog toen zeker 20 kilo te veel.

Na twee dagen zaten onze zes truitjes vol mosterdvlekken omdat we wel eens een hotdog aten, maar tot onze verbazing bereikten we wel de finale. De dag nadien kopte Het Algemeen Dagblad: AZ wint finale nipt van Anderlecht. Door dat artikel was ook Constant Vanden Stock op de hoogte van ons avontuur. De 25.000 frank die we gewonnen hadden volstonden nieten om onze boete op Anderlecht te betalen.

Ik kijk al uit naar Anderlecht-Ajax, Gilles. Beide ploegen hebben geen zo'n onverbiddelijke verdedigers meer zoals Johnny Dusbaba. Jij speelde met PSV ook veel tegen Ajax. Hoe schat jij de Belgische kansen in?

Groeten,

Gille

Corrigeer