‘Vive la Fête' niet naar Minsk

Teleurstelling om verlies van Ymke

Foto: © Gary BREYSSEM

HERENTALS - Het avontuur van Ymke (13) op Junior Eurosong 2010 is geëindigd in de finale. Het jonge zangeresje uit Morkhoven mag terugkijken op een schitterend parcours, maar bij de fans was er gisteravond in 'tSchaliken toch vooral teleurstelling.

De fans van Ymke verzamelden gisteren in de vooravond in de grote zaal van 'tSchaliken, waar rond 18uur geen stoel meer vrij was. Ook in de foyer beneden werd de wedstrijd gevolgd, door alles samen ruim 400mensen. Het bandje waarmee Ymke optreedt, zorgde voor een muzikale noot. De sfeer zat er dan ook meteen in. Er moest op het grote scherm maar een glimp van Ymke verschijnen of een salvo van gejuich ging door de zaal.

Een paar klasgenootjes van Ymke kwamen vertellen dat ze vanochtend nog in de stad waren geweest of te flyeren en iedereen op te roepen om 'savonds voor Ymke te sms'en. De stoel van Ymke in haar klas is versierd met gekleurd papier, want ongeacht het resultaat, heeft ze alle lof verdiend.

Collectieve geheugen

Toen Ymke als eerste haar nummer Vive la Fête mocht brengen, ging het dak eraf. De tekst van het nummer behoort ondertussen tot het collectieve geheugen van de Herentalse jeugd. De jurycommentaren brachten het enthousiasme nog naar een hoger peil: ‘Toonvast. Blijvend leuk om naar te kijken. Je ziet geen druk op je gezicht, die er nu toch moet zijn. De beste zangeres die we tot nu toe hebben gezien.'

De kritische noot van Stan VanSamang werd op gejoel onthaald. De melding dat de lijnen open waren en dat de stemming kon beginnen zorgde even later dan weer voor een stormloop naar buiten. Want in de schouwburg van 'tSchaliken, een betonnen bunker, bleek het gsm-ontvangst niet optimaal. De tijd om te stemmen was kort en iedereen wilde zijn stem tijdig versturen.

Dankbaar

Maar het verdict was er snel en was hard. Niet Ymke en Vive la Fête, maar Jill&Lauren mogen straks naar het ‘kleine' songfestival. ‘Dat is erg spijtig', meent Marc Weyers, die Ymke bij haar optredens begeleidt. ‘Maar het is mooi geweest en we zijn iedereen dankbaar die zich heeft ingezet voor Ymke. Het was prettig om hier vandaag zoveel jonge mensen te zien. Maar dit is zeker geen eindpunt. Ymke en haar zusjes zullen blijven zingen en we gaan ongetwijfeld nog veel plezier aan hen beleven.'

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio