Buur verloor zo negen van zijn tien poezen

Dierenhater vergiftigt honden en katten

Dierenhater vergiftigt honden en katten

Carine Aeck haalde een nieuwe hond in huis na de dood van Joycky, maar de schrik zit er goed in. pli Foto: © Piet Lesage

IEPER - Langs het wandelpad aan de Westkaai werden meerdere dieren vergiftigd. De onbekende dierenhater viseerde honden, katten en eenden.

Carine Aeck en Michel Vervacke wonen al vijf jaar op hun woonboot langs de Westkaai. Michel gaat geregeld met zijn honden wandelen op het pad langs het water. 'Net voor de zomer kwam ik met mijn honden Choupette en Joycky terug van een wandeling. Joycky begon plots te beven, viel om en had diarree.

We hebben de veearts er bijgeroepen die Joycky een inspuiting heeft gegeven. Omdat hij maar niet beter werd, heeft de veearts hem meegenomen ter observatie. Na een nacht aan de baxter is hij er toch door gekomen. Volgens de veearts was het een allergie,' zegt Michel. Maar onlangs kreeg Joycky last van dezelfde symptomen. 'Deze keer kon de veearts hem niet meer redden. Nu was de conclusie dat hij vergiftigd was', zegt Carine.

Michel is op zoek gegaan naar het vergif op het wandelpad. Nabij het brugje ter hoogte van de Ieperlee en de Komense Vaart trof hij het aan, vermengd in wat aardappelen, brood en vlees. 'We hebben de politie laten komen. Die heeft een proces-verbaal opgemaakt en de technische dienst heeft het vergif meegenomen. Het blijkt te gaan om een heel sterk gif, dat spierverlammend werkt', verduidelijkt Carine.

Eenden vergiftigd

Toen zij en Michel er met de buren over praatten, begonnen de tongen los te komen. Er bleken al verschillende katten vergiftigd te zijn. Eén van de buren had tien poezen, waarvan er nog maar één overschiet. Twee jaar geleden werden de eenden, die hier op het Ieperleekanaal talrijk aanwezig waren, in één week allemaal vergiftigd.

'Daar ging een onderzoek naar lopen, maar we hebben er niets meer over gehoord', aldus Michel. Ondertussen hebben ze een nieuwe hond: Grace, als gezelschap voor Choupette, de moeder van de overleden Joycky. 'De schrik blijft erin zitten. We willen de mensen waarschuwen, want hier komen veel mensen met honden wandelen', besluit Carine.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio