Bedrogen echtgenoot vermoordt hoofdredacteur

ZOTTEGEM - Een passioneel drama heeft het voorbije weekend in Zottegem twee mensenlevens geëist. Bart Verbeke, de bedrogen echtgenoot, probeerde eerst zijn vrouw te wurgen en vermoordde daarna haar minnaar, Antoon De Clercq (58), met een bijl. De Clercq was hoofdredacteur van het Zuid-Oost-Vlaamse weekblad De Beiaard. De dader beroofde zichzelf ten slotte van het leven.

Rond halftien zaterdagavond belt in De Meire in Zottegem een man aan bij Antoon De Clercq (58). Op dat ogenblik zijn ook twee van Antoons drie kinderen, Bruno en Elisabeth, thuis. Echtgenote Martine De Bie en zoon Willem zijn er niet. Aan de deur ontstaat meteen een zware ruzie. De man op de stoep is uitzinnig van woede en bedreigt de hoofdredacteur en uitgever van het lokale weekblad De Beiaard met de dood. Bruno, de oudste zoon, ziet vanuit zijn raam op de bovenverdieping dat de situatie escaleert. Hij rent naar beneden, maar kan enkel vaststellen dat zijn vader enkele tientallen meters van zijn deur levenloos op het trottoir ligt. Hij ziet de dader nog wegvluchten, maar bekommert zich om zijn vader, die een gapende hoofdwonde heeft. ‘Hij moet meteen dood geweest zijn', zegt een aangeslagen buurvrouw die opgeschrikt werd door het lawaai. ‘Antoon lag dood voor onze deur. We hebben de ziekenwagen gebeld, maar ambulanciers konden niets meer doen. Hij was vreselijk toegetakeld.'

‘Volgens de eerste bevindingen werd de man met een scherp voorwerp omgebracht door een massieve geweldpleging op het hoofd', aldus Geert Merchiers, procureur van Oudenaarde. Aanvankelijk werd gedacht aan een hamer, maar meer dan waarschijnlijk werd De Clercq vermoord met een bijl.

Met man en macht begint de zoektocht naar de dader, maar het is een raadsel wie de populaire hoofdredacteur op zo'n brutale manier uit de weg wil ruimen.

Ontsnapt via ladder

Maar al snel vallen heel wat puzzelstukken in elkaar. Ongeveer gelijktijdig met de moord in Zottegem wordt de politie veertig kilometer verder, in Grembergen bij Dendermonde, immers gealarmeerd door een telefoontje van Hilde De Visscher. De vrouw, een veertiger, werkt al meer dan twintig jaar als commercieel directeur voor De Beiaard en is helemaal in paniek. Ze zegt dat ze in haar woning serieus is toegetakeld door haar man, Bart Verbeke. Verbeke had die avond ontdekt dat zijn vrouw al jaren een buitenechtelijke relatie heeft met haar hoofdredacteur. Hij was woedend geworden en had haar bont en blauw geslagen. Nadien had hij haar proberen te wurgen en opgesloten in een kamer op de bovenverdieping. Volgens gerechtelijke bronnen kon de gewonde vrouw ontsnappen via een ladder en de politiediensten alarmeren. Maar de moord op haar minnaar kon ze niet meer verhinderen. Hilde De Visscher werd met niet-levensbedreigende verwondingen naar het ziekenhuis overgebracht.

Polsen overgesneden

Wanneer de moordenaar even later de Hekkestraat in Grembergen opdraait en vaststelt dat zijn vrouw de politie heeft gebeld, besluit hij een einde aan zijn leven te maken. Hij snijdt zijn polsen over. Hilde De Visscher krijgt haar man niet meer te zien.

Speurders zouden het bebloede moordwapen gevonden hebben in de wagen van Verbeke, maar dat wordt ontkend noch bevestigd. Het parket van Oudenaarde bleef gisteravond bijzonder karig met commentaar. ‘In overleg met de onderzoeksrechter wordt voorlopig niet verder gecommuniceerd over de zaak.' Om Bart Verbeke ook definitief zeker als de moordenaar van Antoon De Clercq te kunnen bestempelen, zijn de resultaten van de wetenschappelijke analyses van de lichamen, het moordwapen en de wagen van Verbeke cruciaal.

Hilde, de vrouw om wie alles draaide, bleek gisteravond niet in staat te reageren. Ook de familie van Antoon De Clercq verkoos in stilte de schok te verwerken. Uit respect voor Antoon werd de voetbalwedstrijd van zoon Willem, die in derde provinciale uitkomt voor Grotenberge, gisteren afgelast. De Beiaard is al sinds generaties in handen van de familie. Het in Zuid-Oost-Vlaanderen populaire weekblad werd in 1902 opgericht. Wekelijks worden meer dan 30.000 exemplaren verkocht. Antoon De Clercq was naast hoofdredacteur en uitgever ook gedelegeerd bestuurder van drukkerij Printor nv. Hij staat er bekend als een joviale en levenslustige man. ‘Een gedreven zakenman die leefde voor zijn vak. Een man ook die zijn team van reporters enorm goed kon coachen. Hopelijk overleeft ons regionale blad dit vreselijke drama', zegt reporter Bert Broos.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees