Daders gingen op grote schaal en goed georganiseerd te werk

Koperdieven plunderen oud museum

EVERGEM - Dieven hebben op de oude Electrabel-site in Langerbrugge grote delen van het voormalige Energeia-museum geplunderd. De chaos die achterblijft is hallucinant.

EvergemDe oude elektriciteitscentrale van Langerbugge, die mee aan de basis lag van de industriële ontwikkeling van de Gentse kanaalzone, bestaat in 2013 honderd jaar. Op de site, die een paar jaar terug door Electrabel buiten dienst werd gesteld, lag ook het Energeia-museum voor het industrieel erfgoed van Ebes.

Koperdieven hebben in nog geen twee maand het hele museum geplunderd, meldt de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie. ‘Bijna alle museumstukken, waarvan een groot deel geklasseerd als monument (transfo's, regelschakelaars, alternatoren) zijn vernield, of ontdaan van het koper.

Ook bij de Compound Stoommachine uit 1912, die tot nu toe in perfecte staat verkeerde, zijn er vernielingen. Bij de Brown Boveri-turbines zijn dieven al begonnen met de demontage en het verwijderen van alle koperelementen, allemaal op zeer grote schaal en blijkbaar goed georganiseerd. Het voormalige EBES-archief met originele documenten en boeken uit de periode 1900 tot 1960, is overhoop gehaald en vernield.'

De Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie deelt een prik uit naar de De Paepe Group, die momenteel bezig is met de sanering en het asbestvrij maken van de site. ‘Het is voor de nieuwe eigenaar waarschijnlijk een grote meevaller dat er zo veel vernield wordt, zodat er ook niets meer een beschermde status nodig heeft. Dan kan alles gewoon met de rest van de site afgebroken worden.'

Bij De Paepe Group weerleggen ze die beschuldigingen. ‘Het is helemaal niet de bedoeling dat het museum verdwijnt en afgebroken wordt. Dat kan ook gewoon niet, want de site waar de oude centrale en het museum op staan, is beschermd', zegt algemeen directeur Kristof De Witte.

‘Wij vinden het ook spijtig dat koperdieven het museum geplunderd hebben. We hebben het gebouw nochtans afgeschermd met prikkeldraad. Alleen kunnen we er moeilijk permanent bij logeren natuurlijk.'

Volgens De Witte is De Paepe in onderhandeling met de diensten Monumenten en Patrimoniumbeheer om de oude gebouwen een nieuwe bestemming te geven. Er wordt ondermeer gedacht aan magazijnen en kantoren. Op de 8 hectare grond die naast de oude site ligt komt er bedrijfsruimte.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio