Vissen in zelfde vijver

VOETBAL 1STE KLASSE Standard - Anderlecht Limburgse fans switchen nogal eens tussen Genk en Standard

VOETBAL 1STE KLASSE Standard - Anderlecht Limburgse fans switchen nogal eens tussen Genk en Standard

Neem uit een gevuld Sclessin alle Limburgers weg, en je zit met enkele lege blokken. Belga Foto: © MICHEL KRAKOWSKI

GENK - Wat voor Anderlecht en Standard geldt in heel het land, geldt voor Genk en Standard in Limburg: zij hebben er supporters in ieder dorp. De grote twee pakken amper supporters van elkaar af. Voor Genk en Standard ligt dat anders.

De echten veranderen natuurlijk nooit van kleur, maar er is ook een vlottende massa van neutrale voetballiefhebbbers die voor het plezier in het spelletje en de sfeer naar het voetbal gaat. In Limburg blijkt die vrij groot te zijn.

Dat is op te maken uit het feit dat de abonnements- en toeschouwerscijfers van Genk en Standard in, zeg maar de voorbije tien jaar, dikwijls evenredig waren met de resultaten van de ene en de andere.

In de periode dat Genk titels en bekers pakte, boomde daar het bezoekeraantal en zakte het op Standard. Tijdens de net voorbije opleving van hoogconjuntuur op Standard was daar geen plaatsje onbezet, terwijl er in Genk een terugval was.

Daar we ervan uitgaan dat een echte zijn jas niet draait, moet het dus de vlottende Limburgse massa zijn die ofwel voor een groot deel langs de Maas afzakt of weer opwaarts gaat naargelang de plaats waar meest voetbalplezier en spanning te beleven vallen.

Verweesd

Die vlottende massa is vooral in Limburg groot omdat daar de jongste decennia nogal wat eersteklassers wegvielen zonder dat hun verweesde supporters kozen voor Genk, Sint-Truiden of Standard. We rekenen Standard bij Limburg omdat, zeker voor wat betreft het voetbal, het voormalige Prinsbisdom Luik nog altijd een beetje bestaat.

Neem uit een gevuld Sclessin alle Limburgers weg, en je zit met enkele lege blokken. De bestuurders van Standard zijn zich daar goed van bewust. Ze kijken daar eerst naar de uitslagen van Anderlecht en Genk voor ze die van Club Brugge en AA Gent onder de loep nemen.

De Rouches kunnen dus zondag twee vliegen in één klap slaan. Door Anderlecht te kloppen kunnen zij hun nationaal prestige opvijzelen en tegelijkertijd voorkomen dat Genk té ver uitloopt.

Of de Rouches op dit moment in staat zijn om die dubbele doelstelling te verwezenlijken, is natuurlijk een ander paar mouwen. Het hangt er een beetje van af of Anderlecht zich na weer een Europese opdoffer als een gewonde leeuw presenteert of als een geslagen hond.

Ook de gedaante waaronder de eigen ploeg zich tot hiertoe op wedstrijddagen letterlijk en figuurlijk aandient, blijkt voor de Luikenaars voorlopig onvoorspelbaar. Tenzij kapitein Steven Defour met zijn voortdurend aandringen op concentratie bij zijn maats én met zijn goede voorbeeld op dat vlak er intussen een positieve regelmaat inkreeg.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio