Nieuwe ridder in Orde van den Eeklooschen Herbakker

Cuberdonmaker Antoine Geldhof (85) trots op riddertitel

Cuberdonmaker Antoine Geldhof (85) trots op riddertitel

Antoine Geldhof is geridderd. 'Ik mis Irène', zei hij ontroerd. mm Foto: © FOTO MICHEL MOENS

EEKLO - Cuberdonmaker Antoine Geldhof (85) werd gistermiddag geridderd in de Orde van den Eeklooschen Herbakker. Een ontroerde Antoine was dolblij voor de eer, maar ook een beetje weemoedig: 'Spijtig dat mijn vrouw Irène dit niet meer heeft mogen meemaken.'

Bij de firma Geldhof in de Tieltsesteenweg gaan wekelijks zo'n drie miljoen cuberdons, goed voor een jaargewicht van 450.000 kg, de deur uit. Vandaag is de cuberdonfabriek van Geldhof absolute marktleider in België, zijn de cuberdons erkend als streekproduct maar waakt stichter Antoine nog altijd of het geheim gehouden recept met frambozensiroop, arabische gom en suiker wel strikt wordt toegepast.

Antoine startte in 1954, samen met zijn echtgenote Irène Van Autreve, zijn eigen bedrijfje, nadat hij in Eeklo en Gent de stiel had geleerd. In 1979 kwam zoon Tony aan het roer van het familiebedrijf en sinds 2004 is ook kleinzoon Jo bij de bedrijfsvoering betrokken. Drie generaties Geldhof: dat was voor Canvas genoeg om er een reportage aan te wijden en die komt morgen om 20.40 uur op het scherm.

Bakkerspaal

Maar gisteren was het ook al feest voor al wie met Antoine Geldhof en het bedrijf te maken heeft: de VVV had de cuberdonkoning van de Tieltsesteenweg genomineerd als Ridder in de Orde van den Eeklooschen Herbakker en Antoine had die voordracht aanvaard.

Hij was dan ook met familie en met de mensen uit zijn bedrijf aanwezig in de raadzaal van het stadhuis voor de ridderslag, een mooie en folkloristische ceremonie, waarbij erevoorzitter Antoine De Boever de houten bakkerspaal hanteert om de kandidaat te ridderen.

Even voordien had de firma Geldhof aan de voet van het Belfort een kleedje geschonken aan Lotjen, een kleedje dat - hoe kan het ook anders - de bordeaux-paarse kleuren had van de cuberdons. 'Lotjen is vandaag een echte sweetheart', grapte schepen van Toerisme Ann Van Den Driessche (ELD).

De firma Geldhof is al langer veel meer dan alleen maar cuberdons: er wordt ook cuberdonroomijs gemaakt, er is sinds kort ook cuberdonsiroop en -confituur, er bestaat zelfs al cuberdonjenever. Maar het echte neusje blijft het hoofdproduct, daarover waakt Antoine nog dagelijks. Hij was gisteren heel ontroerd: 'Dit is fantastisch! Ik ben zo blij als een kind, maar ik mis mijn vrouw Irène die hier vandaag ook had moeten kunnen bijzijn. Ze overleed twee jaar geleden, maar ze was zestig procent van mijn bedrijf. Het succes van de cuberdons, is ook haar succes. We zijn hier vandaag veel eer aan gedaan.'

Het verhaal van de familie Geldhof morgen dinsdag 18 oktober om 20.40 uur op Canvas: 'Drie generaties'

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio