Streekbierenfestival lokt niet alleen liefhebbers

Twee dagen lang veel bier en veel volk

© © Evelien Vantomme

© © Evelien Vantomme

© © Evelien Vantomme

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Duizenden mensen hebben een bezoek gebracht aan het Internationaal Streekbierenfestival in Zwevegem. Twee dagen lang werd het Toyeplein overspoeld door bierliefhebbers en -leken.

Evelien Vantomme

Voor aanvang van het Internationaal Streekbierenfestival zaten de organisatoren met de daver op het lijf. De opbouw van de elfde editie gebeurde zaterdag in kletsnatte omstandigheden en de regen van zondagvoormiddag voorspelde ook maar weinig goeds. Maar het weer sloeg volledig om, net op tijd voor de opening van het festival zondagmiddag.

De mensen zakten al snel af naar het Toyeplein en nog voor de avond zat het openlucht terras overvol. Bernard Desmedt en Annie Dejonckere en het bevriende koppel Anne Coopman en José Pattyn waren er zoals elk jaar vroeg bij. Zoals velen zochten ze vruchteloos naar een vrij plaatsje. Uiteindelijk belandden ze in een zijportaal van de nabijgelegen kerk. ‘Wij komen altijd in de vooravond. Normaal is het dan nog rustig, maar nu was het hier al een overrompeling', zegt Annie. De mannen uit het viertal komen voor het bier, maar de vrouwen drinken water. ‘Wij lusten geen bier. Waarom we dan wel komen? Voor de sfeer en de gezelligheid natuurlijk.'

Opvallend is dat Annie en Anne niet de enige zijn die niet voor het bier naar het festival komen. Een beetje verderop zit de vijftienjarige Tatjana Maene uit Zwevegem met haar mama Marinka en tante Bianca. ‘Mijn tante is hier al elf keer geweest. Ik heb mijn ma overtuigd - na lang aandringen - om ook eens te komen. Het is het enige grote evenement in Zwevegem en daar moet je gewoon bij zijn.'

Organisatie opgelucht

Zo denkt Katrien Vanhonacker er ook over. De Zwevegemse woont met haar gezinnetje al jaren in Wevelgem, maar komt nog jaarlijks naar het festival. ‘Het is de ideale familie-uitstap. Wij amuseren ons en de kinderen vinden al die animatie fantastisch. We komen altijd en laten ons door niets tegenhouden. Ook niet door regen. We hebben voor het zekerste wel paraplu's meegebracht', lacht Katrien.

Maar de bezoekers hebben op geen enkel moment hun paraplu moeten bovenhalen, tot grote opluchting van de organisatoren. ‘De weergoden hebben ons dit jaar gespaard. Zowel zondag als zaterdag waren topdagen', aldus Yvan Devlaminck van het organiserende Flanders Events.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio