COMMENTAAR Wesley Sonck

Champagnevoetbal

Champagnevoetbal

Wesley Sonck Foto: Lieven Van Assche

Voor mijn eerste column kan ik moeilijk voorbijgaan aan de verrassende zege van OH Leuven tegen Anderlecht. Vooraf was de algemene teneur dat het voor de grote ploegen die moesten aantreden tegen de neo-eersteklassers gemakkelijke overwinningen zouden worden. De samenstellers van de kalendercommissie hadden niet meteen medelijden gehad met de Leuvenaars en de mensen uit Bergen. Op papier, ja. Maar dat is het mooie aan het spelletje. Standard gaat maar gelijkspelen op het veld van Bergen en Anderlecht verliest.

Ik vond overigens dat OH Leuven in de eerste helft met te veel respect speelde. Er werd niet eens op doel getrapt. Vreemd toch, want ze speelden thuis en hadden eigenlijk niets te verliezen. Per slot van rekening was het wel het grote Anderlecht waartegen ze moesten aantreden.

Met de rode kaart van Odoi kwam er toch een ommekeer. Al mag je er niet automatisch van uitgaan dat de ploeg die tegen tien man moet spelen het plotseling veel gemakkelijker heeft. Bij Lierse haalden we vorig seizoen thuis ook een 1-1 gelijkspel tegen Anderlecht, nadat we eerst achter gekomen waren en dan nog eens met een speler minder na een rode kaart verder moesten.

Dit weekend trokken de paars-witten zelfs helemaal aan het kortste eind. Dat hoeft nog geen drama te zijn, maar dat het de afgelopen dagen gestormd zal hebben bij Anderlecht, daar mag je wel zeker van zijn. Bij een ploeg als Anderlecht gaat iedereen er immers van uit dat ze altijd moeten winnen. En dan nog liefst met mooi voetbal, champagnevoetbal.

Die druk speelt bij sommige spelers zeker mee. Neem nu zo een Denis Odoi. Die speelt voortreffelijk bij zijn vorige ploeg, Sint Truiden, en is dan een van die gelukkige enkelingen die uitverkoren worden om bij de Brusselaars te gaan spelen. Maar die trap hoger maakt het voor sommige jongens vaak heel lastig. Want goed is bij zo'n topploeg net niet goed genoeg. Daar is het altijd van moeten. En dat zorgt dan misschien voor extra druk. En dan vlieg je er te onbesuisd in. En dan pak je rood. En dan verliest je ploeg.

Mooi spelletje, voetbal.

Wesley Sonck is voormalig Rode Duivel en topschutter. De Lierse-spits schiet elke maandag op scherp als analist.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.