Streekwijzer KarelDeclercq

Dag van de Buren

© © STEFAAN BEEL

Heeft u uw buurman vandaag al gegroet, beste lezer? Slaat u soms een praatje met hem? Dan is vandaag daarvoor de ideale dag, want het is de Dag van de Buren.

Declercq

Zelf ben ik begiftigd met goede

gebeurs

: aan de ene kant een cafébaas en aan de andere kant een begrafenisondernemer. Nog nooit last gehad van burenlawaai. De ene zit 's avonds op café en de andere heeft steevast een dood moment. De ene ontvangt ons met een pintje en de andere met een Mort Subite. Dat het funerarium intussen vervangen is door een slager, maakt geen verschil. Het blijft tenslotte dood vlees.

In Krottegem in Roeselare woont Joselito Gheerardijn, die boodschappen doet voor zijn wijk. Schitterend! Laat ons een Joselito-award in het leven roepen.

Leg die discussie aan de kant over die scheefgroeiende haag of die

overgesjotte

bal. Heeft buurmans Deense dog uw chihuahua bevrucht? So what? Hij mag een

jongske

adopteren. Is zijn Labrador uitgegaan met uw boxershond? Een 'labraboxer' is ook een schoon merk.

We zijn ons buurcontact verleerd. We pochen hoeveel contact we hebben met de plaatselijke bevolking... op reis in Afrika. Maar onze buren, die kennen we niet meer.

Onze huizen ademen soms maar weinig gastvrijheid. Een grote garage en je moet zoeken naar de voordeur. Bouw eens wat socialer, beste architecten. We vinden hoge schuttingen en hagen het veiligst tegen inbraken. Uit onderzoek blijkt het echter tegendeel. Eens binnen is de dief immers niet meer zichtbaar. De beste controle is een goeddraaiende buurt.

Laat ons er iets aan doen. We moeten weer het land van de gezelligheid worden. Breng uw buurman vandaag nog een bezoek. Knip een 'klapgat' in de haag, een tatergat. Zet de klapstoel op de stoep, zoals vroeger. In plaats van te chatten, tater eens een avond op de

zulle

. Vroeger keken we met heel het gebuurte naar de tv. Zet hem buiten. Geef een barbecue. En speel het liedje 'Neighbours, everybody needs good neighbours.'

Karel ruilde zijn job aan de universiteit in voor een onzeker bestaan als cabaretier. Hij beschrijft elke week met een knipoog het nieuws uit zijn streek. Karel woont in Izegem.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio