Vorig kapittel in Brugge was 69 jaar geleden

Orde Gulden Vlies heeft nieuwe ridders

Orde Gulden Vlies heeft nieuwe ridders

De schoonzoon (midden vooraan) van prinses Josephine Charlotte was de prominentste ridder en Koninklijk vertegenwoordiger.mvn Foto: © michel vanneuville

BRUGGE - In Brugge werden prins Michel de Lignel en prins Charles Louis de Mérode gisteren tot nieuwe ridders geslagen. Voortaan maken ze deel uit van de Orde van het Gulden Vlies. Vandaag komt het kapittel bijeen.

Negenenzestig jaar na het vorig kapittel in de Onze Lieve Vrouwekerk in Brugge, komt de Orde van het Gulden Vlies vandaag opnieuw samen in Brugge. Op het kapittel dat vandaag zal plaatsvinden in de Onze Lieve Vrouwekerk zullen negentien ridders aanwezig zijn. Sinds gisteren zijn er twee nieuwe ridders toegevoegd, namelijk prins Michel de Ligne, die in het kasteel van Beloeil woont, en prins Charles Louis de Mérode.

Ze werden woensdagavond in de Heilige Bloedbasiliek tot nieuwe ridders geslagen.

In totaal zijn er dertig ridders, waaronder ook onze koning Albert II, prins Filip, prins Lorenz en Groothertog Hernri van Luxemburg. De drie laatsten hebben afgezegd. Het Groothertogdom Luxemburg werd vertegenwoordigd door prinses Marie Astrid, die twee jaar terug naar de Heilige Bloedprocessie in Brugge kwam kijken.

Nieuwe ridders

De nieuwe ridders kregen gisteravond een gouden ketting om hun hals. Die kettingen worden bewaard in een van de grote musea in Wenen. Woensdagnacht werden ze achter slot en grendel bewaard in het Brugse Groeningemuseum. Om de kosten voor de verzekering en verplaatsing van de kettingen te drukken, worden de meeste kapittels dan ook gehouden in het Oostenrijkse Wenen, af en toe ook in Rome. Nu werd voor Brugge gekozen, nadat Hubert De Witte van de Brugse musea in gesprek kwam met Groothertog Michael von Habsburg van Lorraine. Toen kwam het idee naar boven om het kapittel nog eens naar Brugge te halen, waar de orde in het jaar 1430 gesticht werd door Filips de Goede, naar aanleiding van zijn huwelijk met Isabella van Portugal. In de Gotische Zaal van het stadhuis, waar woensdagavond het banket plaatsvond, staat deze stichting op één van de muurschilderingen afgebeeld. Eerdere kapittels in Brugge vonden reeds plaats in de jaren 1432, 1468 en 1478. Het gezelschap heeft de nacht doorgebracht in het Crown Plaza Hotel op de Burg.

Kapittelzitting

Vandaag is er nog de kapittelzitting, een mis in de Onze Lieve Vrouwekerk en een lunch in de ambtswoning van de gouverneur. Nadien krijgen de genodigden nog de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan de tentoonstelling Vorstelijk Verzameld.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio