Boek brengt hulde aan 110 jaar Paardenprocessie

Boek brengt hulde aan 110 jaar Paardenprocessie

Foto: © Erik Gyselinck

OPWIJK - Op 24 juni 2012 gaat de Sint-Paulusprocessie voor de 110de keer uit in Opwijk. Comitéleden Vic Everaet(77) en Johan Van Wiele(67) stelden er een lijvig boek over samen. Ze hebben er twee jaar over gedaan.

'Het is een reusachtig werk geweest', zeggen beiden. 'Toen ik in april dacht dat het af was, vond ik nog bijkomende informatie, goed voor nog eens zeventig bladzijden. Ik ging ermee naar Johan, die er niet blij mee was. Want dat betekende dat hij zijn lay-out alweer kon omgooien, lacht oud-burgemeester Vic Everaet.

'Ik deed de opzoekingen', zegt Vic. 'Johan bewerkte teksten en foto's en maakte de lay-out. Voornaamste opdracht was structuur te geven aan een massa informatie. We hebben ons geen beperkingen opgelegd. Het ging er soms heftig aan toe tussen ons. We maakten net geen ruzie', grijnst Vic.

Vic Everaet is een verwoed amateurfotograaf. 'Eind de jaren zestig nam ik mijn eerste foto's van de processie. Mijn schoonvader Paul Lindemans was bijna een halve eeuw de spil rond de Sint-Pauluspaardenprocessie. Ik besefte niet hoeveel documentatie hij hier achter liet (hij woont in het huis van Paul Lindemans, ego.) Zo vond ik het partituur van het eerste Sint-Pauluslied, gecomponeerd door Achiel Bragers. Hij was organist/koster, maar is later uitgeweken naar de Verenigde Staten.'

'Voorts bevat het boek de volledige processie 2010 in beeld, dankzij het werk van Nederlanders die de stoet kwamen bekijken. Het merkwaardige verhaal van de vlag van Sint-Paulus Broederschap is er ook in beschreven. Daarvoor kreeg ik de medewerking van Louis Van Lembergen. Die familie draagt de vlag mee in de stoet van vader op zoon.'

Het werk telt 268 bladzijden en 380 afbeeldingen. Het verschijnt in duizend exemplaren.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio