Molen produceert 12 procent van jaarlijks verbruik

Pfizer neemt eerste windmolen in gebruik

Pfizer neemt eerste windmolen in gebruik

Inhuldiging van de nieuwe winmolen.evr

PUURS - Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) zette de wieken van de 108 meter hoge windmolen bij Pfizer in beweging. De molen zal twaalf procent van het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van Pfizer leveren.

De inhuldiging van de eerste windmolen bij Pfizer, langs de Rijksweg (N16) in Puurs, gebeurde niet toevallig gisteren. Wereldwijd was het gisteren Global Wind Day. Want wind kan de wereld verbeteren.

'De windmolen is 108 meter hoog en de wieken hebben een diameter van 82 meter. Hij zal 5.100 megawattuur per jaar leveren. Dat is 12 procent van het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van Pfizer in Puurs, wat gelijk is aan het jaarlijkse energieverbruik van 1.500 Vlaamse gezinnen', weet Joris De Maeyer, mileumanager van Pfizer in Puurs. De windmolen zal de ecologische voetafdruk van de productie-eenheid van Pfizer in Puurs met 2.040 ton koolstofdioxide (CO2) per jaar verminderen.

Pfizer vroeg de bouw- en milieuvergunning voor de windmolen in maart 2009 aan. In november 2009 startte de bouw van de verschillende onderdelen van de molen. De funderingswerken startten in november 2010, en de opbouw startte in maart dit jaar.

Groene doelstellingen

Pfizer Puurs is een productiesite voor het aanmaken en verpakken van steriele, vooral inspuitbare, geneesmiddelen in flesjes, ampullen en spuiten. De site van Pfizer in Puurs is de grootste productie- en verpakkingssite van de Pfizer-groep in Europa en de tweede grootste wereldwijd. De windmolen staat symbool voor alle groene initiatieven die Pfizer in Puurs de voorbije jaren al nam. 'We helpen zo ook de doelstelling van de Pfizer-groep te realiseren om tegen 2012 de CO2-uitstoot van alle vestigingen wereldwijd met twintig procent te verminderen', zegt Joris De Maeyer.

'We investeerden ook in warmtekrachtkoppeling, een andere milieuvriendelijke technologie om elektriciteit op te wekken. We produceren nu zelf, op een duurzame en milieuvriendelijke manier, meer dan de helft van onze behoefte aan elektriciteit. En we investeerden ook in een nieuwe verpakkingslijn, om pvc-vrije verpakkingen te maken en om met een zo compact mogelijke verpakking de afvalberg te verkleinen', besluit Joris De Maeyer.

Bij de windmolen van Pfizer aan de N16 staat ook een informatiebord. Dat bord geeft in grote led-cijfers de temperatuur, de windsnelheid, de energieproductie en de totale opbrengst aan (wind)energie van de nieuwe windmolen aan. Ook Unibind, de overbuur van Pfizer aan de N16, bouwde twee windmolens. Die zullen in september ingehuldigd worden.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio