Brand brak uit in atelier

Abdij ontsnapt aan ramp

© © Rudy De Saedeleir

© © Rudy De Saedeleir

© © Rudy De Saedeleir

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

De abdij van Affligem ontsnapte gisterochtend aan een kleine ramp. In het atelier in de vroegere boerderij was brand uitgebroken. De brandweer kon door een snel ingrijpen erger voorkomen. Er vielen geen slachtoffers.

Rudy De Saedeleir en Jelle Schepers

De voormalige boerderij aan de abdij Affligem omvat het jeugdheem, het gasthof d'Oude Brouwerij, de heemkring Belledaal, het werkatelier van de klusjesmannen en een sanitair gebouw. De oorzaak ligt wellicht bij een schaafmachine.

‘Ik heb er maandagnamiddag nog mee gewerkt, voor de herstelling van de deur van de waszaal', zegt Patrick Meert, een van de twee klusjesmannen van de abdij. Mogelijk is stof en hout in de buurt van de machine de hele nacht zachtjes blijven smeulen. De brand brak pas rond 9uur 'sochtends uit, net op het moment dat Jean-Pierre Van Haverbeek, de andere klusjesman, toekwam. ‘Ik zag rook komen uit het atelier en ben onmiddellijk naar dom Lucas, de verantwoordelijke pater, gerend. Hij belde het noodnummer en de brandweer was heel snel hier', zegt Van Haverbeek.

Deuren intrappen

De brandweer van Asse kreeg hulp van de Civiele Bescherming van Liedekerke en de brandweer van Aalst. Ze werden geconfronteerd met een ingesloten brand, waarbij het vuur geen zuurstof krijgt, maar de temperatuur binnenin hoog oploopt. De rook was al doorgedrongen naar de bovenliggende zalen van de heemkring Belledaal en het aanpalende gasthof d'Oude Brouwerij. De brandweer moest enkele deuren intrappen. Na een uurtje was de brand onder controle. De inboedel van het atelier werd buiten gehaald om na te blussen. ‘Het was slechts een kwestie van minuten of dit was een uitslaande brand', zegt brandweerluitenant Paul De Sadeleer. Ook abt Rik De Wit beseft dat de abdij aan een grotere ramp is ontsnapt. De vleugel van de boerderij waar de brand uitbrak, werd tien jaar geleden helemaal gerenoveerd.

Een groep kinderen uit Brussel, die op bezinning kwam in het jeugdheem, moest in de bus wachten tot de bluswerken voorbij waren.

‘Heel blij'

Het was gisteren nog niet duidelijk of er schade is aan het archief van de heemkring Belledaal. ‘We mogen voorlopig niet in de lokalen vanwege het CO-gevaar', zegt Mia Kerstens van de heemkring. ‘De gemeente huurt voor ons de twee zalen op de verdieping. De eerste heeft een betonnen vloer, maar de tweede zaal, net boven het atelier, heeft een houten vloer en die moet eerst worden gestut. De brandweer verzekerde me dat het er niet heeft gebrand, maar dat er wel rookschade is. In die zaal wordt onder meer het waardevolle archief van Frans Moortgat, de overleden koster van Hekelgem, bewaard. Er liggen ook nogal wat oude vlaggen. Alles steekt wel in muurkasten, maar binnenin zijn die niet geïsoleerd. Had het vuur overgeslagen, dan was alles vernield. Al bij al ben ik dus heel blij dat het niet erger is.'

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus