Monument gesneuvelden voortaan beschermd

WAARSCHOOT - Op voorstel van Vlaams minister Bourgeois (N-VA) is het oorlogsgedenktekens van de Eerste en Tweede Wereldoorlog in Waarschoot beschermd.

Het oorlogsmonument met twee bronzen beelden - het Heilig Hart en een stervende soldaat - is een ontwerp van Jules Vits uit 1928 en staat nu op het kerkhof aan Hovingen. Tot zes jaar geleden stond het bij de ingang van de kerk, maar bij de bouw van de nieuwe kerk verhuisde de beeldengroep naar het kerkhof.

Onder het monument werden toen drie flessen gevonden met documenten. In de eerste fles zat een grote kleurrijke affiche voor de onthulling van het beeld op 12 augustus 1928. In de andere flessen zaten documenten over de oorlog en het monument.

Perkament

Op een ervan, staan de namen van alle Waarschootse gesneuvelde soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. Op een echt stuk perkament staan de namen van alle raadsleden, schepenen en de burgemeester, onder het beeld was tot stand gekomen.

‘Dankzij de bescherming kan Waarschoot nu genieten van premies voor instandhouding en onderhoud van het monumenten', meldt burgemeester Ann Coopman (CD&V) nog.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio