Is het de schuld van de Gentse Feesten?

Meer fijn stof in Gent

Meer fijn stof in Gent

Schepen Tom Balthazar, bij het meetpunt in het Baudelopark: 'Ik heb altijd mijn twijfels gehad over die metingen.'fvv Foto: © Frederiek Vande Velde

GENT - Vorig jaar steeg de hoeveelheid fijn stof in Gent 47 dagen uit boven de door Europa toegelaten limiet. Dat is vijf dagen meer dan in 2009. Gent boekte daarmee het op één na slechtste resultaat van alle 37 meetpunten in Vlaanderen. Is dat te wijten aan de Gentse Feesten? Of aan kinderen die in de zandbak spelen?

Dat fijn stof luchtwegeninfecties veroorzaakt en een ideaal vehikel is om allerlei giftige en kankerverwekkende deeltjes in ons lichaam binnen te smokkelen, staat wetenschappelijk vast. Dat de uitstoot van bedrijven, de uitlaatgassen in het verkeer en de verwarming van gebouwen verantwoordelijk zijn voor het gros van de in de lucht zwevende fijne stofdeeltjes ook. Daarom stelt een EU-richtlijn dat het jaargemiddelde niet hoger mag liggen dan 40 microgram/m3 en dat de maximumnorm van 50 microgram/m3 niet meer dan 35 dagen per jaar mag overschreden worden.

In Gent sloeg de meter vorig jaar 47 dagen in de alarmzone. Dat is weliswaar minder vaak dan de eerste jaren van vorig decennium toen er soms meer dan 90 dagen in het rood werd gegaan, maar de duidelijk verbeterde luchtkwaliteit die de afgelopen tien jaar overal in ons land werd opgetekend, is in Gent een stuk minder uitgesproken.

Meer nog, Gent-Centrum was in 2010 van alle 37 Vlaamse meetpunten de op een na slechtste leerling van de klas. Zelfs regio's met veel industrie zoals Evergem (45 alarmdagen) en Sint-Kruis-Winkel (41) deden het minder slecht. Destelbergen (20) maar ook Zelzate (32) bleven zelfs binnen de EU-norm. Zonder de Gentse Feesten zou onze stad het wel een stuk beter doen. Dat is alvast de mening van de Vlaamse Milieu Maatschappij. 'We hebben gemerkt dat in de Feesten-periode de meter zwaar over de norm gaat', zegt woordvoerder Mie Van den Kerchove. 'Elke dag.'

En dat komt omdat het vast meetpunt zich bevindt in het Baudelopark. 'We vermoeden dat het vele volk op die plek, maar ook de ouderwetse bakoven van het Keizer Karelbrood en de vele spelende kinderen in de zandbak daarin een rol spelen', aldus Van den Kerchove.

'We mogen dus tien dagen aftrekken van die 47...', concludeert schepen van Milieu Tom Balthazar (SP.A).

'Ik heb mijn twijfels over die metingen. Het is toch al te gek dat zulke heel plaatselijke factoren zo'n grote invloed zouden hebben op de gemeten waarden. En opwaaiend zand zorgt toch voor ongevaarlijk grof stof in plaats van voor fijn stof? Overigens, waarom zouden de Gentse Feesten meer fijn stof veroorzaken terwijl er die dagen net veel minder autoverkeer in de binnenstad is?'

De schepen wil dan ook meer verduidelijking over de metingen en is voorstander van een ander meetpunt in Gent. Alleen moet men een plek vinden waar permanent een meetcontainer kan staan.

Vertramming

Ondertussen heeft Gent een luchtkwaliteitsplan met een veertigtal maatregelen. 'Daarmee willen we vooral mensen en diensten aansporen om de auto meer op stal te laten', aldus Balthazar. 'Eerst stappen, dan trappen, dan het openbaar vervoer en pas de wagen als het niet anders kan. Ik moet altijd denken aan die Finse politicus die in de hoofdstad Helsinki altijd het openbaar vervoer neemt. Mijn privéchauffeur rijdt met de tram, is zijn leuze.'

'Ik ben een voorstander van de vertramming van de stad. Trams zijn milieuvriendelijker dan bussen en zeker dan de oude dieselbussen die nog altijd rijden. De Lijn kan daar zeker nog een tandje bijsteken.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio