commentaar

Gerets is topper, maar laten we niet wegdromen

Gerets is topper, maar laten we niet wegdromen

Foto: © IMAGEGLOBE

Eric Gerets is geen garantie op succes. Elke coach van iet of wat leeftijd ging al op zijn gezicht. Het overkwam onze 58-jarige landgenoot nog in januari, toen hij outsider Marokko niet door de eerste ronde van de Africa Cup kon loodsen. De guillotine die in zuidelijke landen doorgaans wordt gebruikt na mislukkingen bleef achterwege. Maar stevig zit Gerets niet meer op zijn stoel. Dus begint hij slim andere ijzers in het vuur te houden.

Door niet meteen neen te zeggen tegen de Rode Duivels bracht de Limburger een groot deel van voetbalminnend België in extase. Gerets is een toptrainer. Hij bewees met vedetten te kunnen werken. Hij maakt spelers beter, speelt aantrekkelijk voetbal en behaalt aansprekende resultaten. In een loopbaan van twintig jaar won hij zes landstitels in vier verschillende landen. Ook hij heeft zijn kleine kantjes, maar angst om te falen of echt grote uitdagingen aan te nemen, heeft hij niet. U hebt het begrepen: de Rode Duivels maken onder Eric Gerets, net als onder Michel Preud'homme overigens, een grotere kans om het WK 2014 te halen dan onder eender welke andere trainer.

Maar laten we niet wegdromen. Het parcours om Gerets uit Marokko naar België te brengen, ligt bezaaid met heel grote hindernissen. De bond incasseerde twee jaar geleden 750.000 euro schadevergoeding van Dick Advocaat en zou nu minstens evenveel van Georges Leekens kunnen vangen. Maar zelfs die bedragen zouden niet volstaan om Gerets weg te halen. Zoals hij zelf zegt: in Marokko zijn ze niet snel onder de indruk van al dat geld. Pas als de coach nog meer sportief faalt, ontstaan er openingen. Maar dan moet de bond wel tot 10 juni, ná de twee volgende interlands van Marokko, wachten om eventueel de onderhandelingen serieus te starten. Dan moet Gerets minstens één keer verliezen en dan nog is er geen garantie op een succesvolle financiële overeenkomst.

Intussen is er op de voetbalbond een flinke lobby opgestart om Marc Wilmots, na zijn gebaar van goodwill om te depanneren, voor langere tijd de sportieve verantwoordelijkheid te geven. Hoe hard men ook het tegendeel beweert, de twee komende oefenduels zullen van belang zijn om Wilmots in te schatten. Als dat goed verloopt, heeft de bond een invaller voor Gerets op de bank zitten.

Corrigeer