Dopingleverancier Museeuw vrijgesproken voor dierendoping

Dopingleverancier Museeuw vrijgesproken voor dierendoping

Foto: pn

OOSTROZEBEKE - Na bijna negen jaar krijgt dierenarts José Landuyt gelijk. De Kortrijkse rechter acht het niet bewezen dat hij zich heeft ingelaten met dierendoping en sprak hem vrij.

Al negen jaar schreeuwt de West-Vlaamse dierenarts José Landuyt (56) zijn onschuld uit. Het was dan ook zichtbaar een opluchting voor de man toen de Kortrijkse strafrechter hem gisteren vrijsprak. ‘Ik wist dat mij niets te verwijten viel', zei hij.

Al in september 2003 kreeg Landuyt speurders over de vloer, na een klacht van een collega-dierenarts. Volgens het openbaar ministerie bracht het onderzoek aan het licht dat Landuyt zonder de dieren te onderzoeken hormonale producten bestelde en leverde voor paarden, duiven of vinken.

Een eerste analyse door een gerechtelijk lab bevestigde dat die producten hormonen bevatten, maar een tweede analyse haalde dat dan weer onderuit. Bovendien moest het openbaar ministerie toegeven dat een deel van de telefoontaps in het onderzoek nietig zijn.

Naar aanleiding van dit hormonenonderzoek kwam wel aan het licht dat Landuyt dopingproducten leverde aan ex-profrenners zoals Johan Museeuw en Mario De Clercq. In die zaak kreeg de veearts 1 jaar voorwaardelijk.

Zwarte sneeuw

Maar voor de dierendoping werd Landuyt gisteren dus vrijgesproken. ‘Mijn cliënt ziet al sinds 2003 zwarte sneeuw. Op basis van onterechte beschuldigingen en foutieve labo-analyses speelde hij zijn job en reputatie kwijt', zegt zijn advocaat Jef Vermassen.

De zaak werd pas eind 2009 behandeld. Er werd voor Landuyt een celstraf van zestien maanden gevorderd, maar daarna bleef de zaak aanslepen en werd ze maar liefst veertien keer uitgesteld. Ondertussen probeerde Landuyt met vallen en opstaan zijn praktijk als dierenarts voort te zetten. ‘En nu ik vrijgesproken ben, hoop ik dat mijn praktijk weer kan openbloeien.'

Volgens Landuyt ging het duidelijk om een afrekening. ‘Ik heb tien weken in de cel gezeten, ik ging er kapot. Ik ben de voorbije negen jaar door de hel gegaan. Nu is het tijd om terug te vechten tegen diegenen die mij wilden kraken. Het werd tijd dat gerechtigheid geschiedt.'

Ook de andere beklaagden, dierenartsen Ignaas V. (60) uit Dentergem en Hans S. (47) uit Zedelgem en een duiven- en paardenliefhebber, werden vrijgesproken.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees