Twintig procent van cursisten komt niet uit België

Buitenlanders staan in de rij voor opleiding instrumentenbouw

Buitenlanders staan in de rij voor opleiding instrumentenbouw

De Fransman Simon Basler volgt al enkele maanden les in het Centrum voor Muziekinstrumentenbouw in Puurs.hva Foto: © credit

PUURS - Het Puurse Centrum voor Muziekinstrumentenbouw (CMB) bestaat al meer dan 30 jaar. Het heeft ondertussen een stevige reputatie, en niet alleen in ons land. Liefst 20 procent van de cursisten komt uit het buitenland.

De Franse Simon Basler komt uit Straatsburg. Sinds begin dit schooljaar volgt hij een intensieve opleiding aan het CMB. 'Ik werkte in Frankrijk twaalf jaar voor het ministerie van Financiën, maar ik had zin in iets anders. Ik wou met mijn handen werken en kwam zo bij instrumentenbouw uit', vertelt Basler.

Een instrumentenbouwer die hij leerde kennen in Frankrijk, verwees hem door naar het CMB in Puurs. Hij nam loopbaanonderbreking en huurde een kamer in Terhagen. Simon koos ervoor om de klassieke gitaar, de steelstringgitaar en de luit te leren maken. Aan het rozet in zijn luit alleen al werkte hij 30 uur. In totaal werkte hij 26 dagen aan het instrument.

De verschillende onderdelen krijgen ondertussen vorm. 'Ik koos de luit omdat het een lekker ouderwets instrument is. Ik hou van haar exotische vorm', aldus Basler. 'Als ik na volgend schooljaar terug naar Frankrijk ga, zal ik deeltijds terug mijn oude job opnemen, en daarnaast ook blijven instrumenten bouwen en herstellen.'

Maar niet alle cursisten kiezen meerdere instrumenten. 'Iedereen heeft hier een verschillend programma. De cursisten beginnen samen aan het schooljaar, maar sommigen komen één dag per week en anderen vijf, sommigen kiezen één instrument en anderen drie', legt Peter De Rop, coördinator van het CMB, uit.

De populairste instrumenten zijn de viool en de steelstringgitaar. Voor die instrumenten kan de wachtlijst oplopen tot enkele jaren. Voor de opleidingen werkt het CMB samen met Centrum voor Volwassenenonderwijs Rivierenland. Momenteel volgen er 255 cursisten les, waarvan 20 procent uit het buitenland komt. Vooral Nederlanders, Fransen en Italianen vinden hun weg naar het CMB. Slechts 11 procent van de cursisten zijn vrouwen.

Een opleiding is niet goedkoop. Als cursist betaal je 500 euro voor een module van een jaar. 'Maar voor dat geld krijgen ze wel les van de beste instrumentenbouwers', vertelt De Rop. 'Sommigen van onze afgestudeerden komen in de instrumentenbouw of -herstelling terecht, voor anderen is het voldoende dat ze achteraf op hun zelfgemaakt instrument kunnen spelen.'

Cordefactum

Tweejaarlijks organiseert het centrum ook Cordefactum, een meerdaags forum met optredens, lezingen en een tentoonstelling rond een instrumentengroep. Daarop nodigen ze instrumentenbouwers uit heel de wereld uit. De editie van 2012 vindt plaats van 18 tot 20 mei in Hingene.

www.cordefactum.be

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio