Rodenbach, Bockor, Bavik en Verhaeghe slaan handen in elkaar

Roodbruin bier moet Europees merk worden

Roodbruin bier moet Europees merk worden

De brouwers (vlnr) Yves Benoit van Bavik, Jan Toye van Rodenbach-Palm, Omer Jean Vander Ghinste van Bockor en Jacques Verhaeghe willen de authenticiteit van hun roodbruine bieren beschermenStefaan Beel Foto: © STEFAAN BEEL

ROESELARE - Vier brouwers uit de regio Roeselare-Kortrijk vragen een Europees label voor hun roodbruine bieren. Als dat lukt, kan het Zuid-West-Vlaams roodbruin als een merk worden gepromoot, net als de Franse champagne, de Toscaanse wijnen, de mattentaart uit Geraardsbergen of het Brussels witlof.

Brouwerij Rodenbach uit Roeselare, brouwerij Verhaeghe uit Vichte, Bavik uit Bavikhove en Bockor uit Bellegem hebben alle vier roodbruine bieren in hun assortiment en dat maakt hen uniek. Om die troef nog beter uit te spelen, slaan zij de handen in elkaar en hopen ze het Zuid-West-Vlaamse roodbruin bier als een heus Europees merk erkend te zien.

Houten foeders

'West-Vlaanderen, en met name de regio Roeselare-Kortrijk, is de bakermat van de Vlaamse roodbruine bieren, die een verzurende rijping ondergaan op eiken vaten of zogenaamde foeders', zegt Jan Toye van brouwerij Rodenbach. 'De opkomst van de bieren van lage gisting (pils) vormde echter een bedreiging voor vele kleine, traditionele brouwers, maar samen met de lambiekbrouwers zijn de Zuid-West-Vlaamse roodbruine bierbrouwers de énige die vasthielden aan het rijpen in houten vaten. Op die manier is deze regio de enige waar het roodbruine bier van gemengde gisting, met zijn typische zure smaak, overleefde. Die regionale verankering, de typische eigenschappen en de specifieke wijnsmaak vormen de basis voor onze gezamenlijke aanvraag om Europese erkenning.'

Het Europees BGA-label, wat staat voor Beschermde Geografische Aanduiding, zou de brouwers alvast een aantal voordelen opleveren. 'Het label biedt niet alleen voor de consument een garantie op kwaliteit, het houdt ook een bescherming in voor de producent. Erkende producten kunnen minder makkelijk gekopieerd of geïmiteerd worden. En uiteraard is een Europese erkenning een commerciële troef. Het roodbruine bier is sowieso aan een revival bezig en kan tot in de Verenigde Staten op heel wat belangstelling rekenen, maar een BGA-label geeft een extra boost aan de verkoop en de export van een product', vult Omer Jean Vander Ghinste van Bockor aan.

Hoge Raad

Om hun vraag om Europese erkenning kracht bij te zetten, richtten de vier brouwers gisteren in Roeselare de Hoge Raad voor de Authentieke Vlaams Roodbruine Bieren (HORARB) op. Zo'n raad bestaat ook al voor de lambiekbieren, die intussen door de Europese Commissie werden erkend als traditionele specialiteit.

Rodenbach-Palm gooit de Rodenbach, de Rodenbach Grand Cru en de Rodenbach Vintage in de strijd. Brouwerij Verhaeghe uit Vichte rekent op het label voor zijn Duchesse de Bourgogne en Vichtenaar. Bavik uit Bavikhove hoopt op Europese erkenning voor zijn Petrus Oud Bruin en Petrus Aged Pale, en brouwerij Bockor voor haar Bellegems Bruin.

De vier brouwerijen maken op dit moment zo'n zes miljoen liter roodbruin bier. Met het Europese label hopen ze op een veelvoud van de huidige productie. Zij kunnen alvast op de steun van Vlaams minister-president en minister van Landbouw Kris Peeters (CD&V) rekenen om het dossier klaar te maken voor indiening bij Europa, maar het kan nog een hele tijd duren voor de erkenning een feit is.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio