Kristof Vandenbussche lanceert Fort Lapin-bier

Brugge krijgt er een brouwerij bij

Brugge krijgt er een brouwerij bij

De nieuwe brouwer Kristof Vandenbussche, met zijn zoontje Florian: 'k heb geprobeerd om Fort Lapin 8 een toegankelijk en vrij neutraal bier te maken.'mvn

BRUGGE - Bruggeling Kristof Vandenbussche is volop bezig met het opstarten van zijn nieuwe Brugse brouwerij Fort Lapin. Het eerste bier, Fort Lapin 8, is ondertussen klaar om op de markt gebracht te worden.

De bezoekers van het Brugse Bierfestival zullen tijdens het eerste weekend van februari in primeur kunnen kennis maken een gloednieuw Brugs bier: Fort Lapin 8. Dat is de creatie van Bruggeling Kristof Vandenbussche, die momenteel de laatste hand legt aan zijn eigen brouwerij Fort Lapin in de Koolkerkse Steenweg.

'Alle installaties zijn klaar voor gebruik, al is het nog even wachten op de laatste vergunningen. Intussen wordt het bier nog op locatie gebrouwen, maar de eerste Fort Lapin is dus een feit. Het is een tripelbier geworden, met acht procent alcoholvolume', zegt brouwer Kristof Vandenbussche, die zijn bier binnenkort voor het eerst voorschotelt aan het grote publiek.

'Ik ben benieuwd naar de eerste reacties, maar ik heb er vertrouwen in dat die positief zullen zijn. Ik heb geprobeerd om een toegankelijk en vrij neutraal bier te maken, niet te hoppig bijvoorbeeld, en hopelijk valt het dus in de smaak.' Voorlopig is de brouwerij van Vandenbussche, die koeltechnieker is en zaakvoerder van het Brugse bedrijf Climatic, een kleinschalig project, al droomt de brouwer van meer.

'Voorlopig is er nog maar tweeduizend liter gebrouwen van het eerste biertje, en zal ik het zelf nog niet verdelen over de winkels, maar de bedoeling is wel om stelselmatig uit te breiden. Ik ben ondertussen ook bezig met de Fort Lapin 10, een stevig quadrupel bier, dus de ambitie om een mooi project te beginnen is er zeker.'

Samen met de grote brouwerij De Halve Maan, dat Brugse Zot en Straffe Hendrik produceert, zal Fort Lapin binnenkort de enige Brugse brouwerij zijn.

'Alle kleinere brouwerijen zijn in de loop der jaren verdwenen, al is er de voorbije jaren wel een lichte heropleving begonnen. Voorlopig nog niet in onze regio, al wil ik daar nu zelf graag verandering in brengen. Het zal wel nooit de bedoeling zijn om er een industriële brouwerij als De Halve Maan van te maken. Daar is op zich niks mis mee, maar ik wil het in de eerste plaats ambachtelijk houden. Uit liefde voor het bier.'

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio