Ook kledij en uitzicht van orgel bepalen winst

Poperingenaar is beste orgeldraaier van West-Vlaanderen

Poperingenaar is beste orgeldraaier van West-Vlaanderen

Carlos Vandamme wist de jury te charmeren omdat hij meezingt met verschillende Vlaamse klassiekers. pli Foto: © pli

POPERINGE - Poperingenaar Carlos Vandamme is in Turnhout West-Vlaams kampioen geworden op het Open Belgisch Kampioenschap voor draaiorgels. Er namen vijf West-Vlamingen aan deel.

Carlos Vandamme speelt al zes jaar draaiorgel. 'Ik zag af en toe een draaiorgel op een straatkermis of -feest. Dat interesseerde me wel. In Ieper heb je Luc Cuppens en in Leffinge Eddy Godderis. Die laatste heeft me de stiel geleerd', verduidelijkt Carlos. 'Het werkt met 'boeken', die je moet leren lezen. Elk boek is één lied. Aan een draaiorgel heb je verschillende registers. Naast het basisregister, dat de orgelklanken produceert, heb je ook nog een register met fluiten en één met violen. Je moet je boek goed lezen, zodat je precies weet wanneer je met fluiten of violen moet spelen', vertelt Carlos. 'Ook de snelheid van draaien moet je aanvoelen. Dat verschilt van liedje tot liedje.'

Op het Open Belgisch Kampioenschap moesten de deelnemers, zeventien in totaal, spelen van 13 tot 17uur. De juryleden kwamen geregeld kijken, individueel of in groep. 'Ze houden rekening met je manier van spelen, het uitzicht van je orgel, je kledij en de manier waarop je omgaat met het publiek. Bij verschillende liedjes zing ik mee, zoals De Vlieger van Walter Debuck, Het Vrolijk Lentelied van Jan Dewilde of In de Straten Verdwalen van Wannes Van de Velde. Dat is blijkbaar in de smaak gevallen', lacht Carlos. Hij bestelt zijn boeken bij orgelbouwer Verbeeck in Sint-Job-in-'t-Goor. Dat kost 7,5 euro per meter. Eén liedje is ongeveer 10 meter lang.

Een draaiorgel is een automatisch spelende pijporgel. Naast orgelpijpen kan een draaiorgel ook andere instrumenten bevatten. De pijpen van een draaiorgel zijn meestal van hout. Een blaasbalg blaast lucht (of 'wind') door de pijpen. Het draaiorgel is verwant met andere pijporgels, zoals de gekende kerkorgels, met als grootste verschil dat die laatste door mensenhanden en -voeten worden bediend en het draaiorgel door een draaiorgelboek.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio