Krakers nemen intrek in Cour Saint-Georges

GENT - Na de duiven zijn nu ook de krakers neergestreken in een van de meest waardevolle historische panden van Gent, het voormalige hotel Sint-Jorishof, rechtover het stadhuis.

‘Wij zijn hier ingetrokken uit principe en om een dak boven het hoofd te hebben', zeggen Michael (26), die studeert voor opvoeder, en zijn kompaan Stefaan (37), die al twaalf jaar leeft als kraker.

Het voelt vreemd aan om bij kaarslicht en naast een djembe in een sjofele zetel te zitten die de krakers hebben aangesleept in een van de mooist gedecoreerde kamers van Gent. ‘Het is toch ergerlijk dat een prachtig pand hier al meer dan een jaar staat te verloederen terwijl door leegstand de huurprijzen onbetaalbaar worden', zegt Stefaan. ‘De duiven hadden het hier al voor ons gevonden'

Omdat Michael uit een vorig kraakpand in Melle was gezet, was hij op zoek naar een ander onderkomen. Via de open poort van het koetshuis merkte hij dat de toegangsdeur tot het hotel gewoon openstond. ‘Ondertussen heb ik uit een bos van wel honderd sleutels de juiste sleutel van de voordeur gevonden', lacht hij.

De politie is ondertussen al langs geweest om vaststelling te doen. ‘Voorlopig zijn we met twee, maar andere daklozen of krakers die hier aankloppen zijn welkom. Al willen we geen drugs of feesten organiseren. We hebben beloofd hier niets te vernielen. Misschien kunnen we zelfs enige herstellingen uitvoeren.'

Het Sint-Jorishof, beter gekend onder zijn Franse naam Cour Saint-Georges, geldt als het oudste hotel van Europa. Elf jaar lang werd het door de huidige schepen Catharina Segers in erfpachtovereenkomst uitgebaat als hotel.

Nadat een poging van Franse investeerders om er een nieuw hotel in onder te brengen mislukte, kwam het opnieuw in handen van de stad. Het stadsbestuur zoekt nog altijd een bestemming voor het historisch waardevolle pand. ( )

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio