Kleuters leren over opera

Kleuters leren over opera

Foto: © Liesbeth Vermaercke

ANTWERPEN - Kleuters liepen gisteren al zingend door de gangen van de Vlaamse Opera. In dit majesteuze gebouw genoten leerlingen van het derde kleuterklasje van de Antwerpse kleuterscholen De Leydraad en De Bijtjes van de operaworkshop 'Muziekduivels'.

De drie professionele operazangers Lorenzo, Sabrina en Emanuel, allen met Italiaanse roots, lieten de kleuters gisteren kennismaken met opera.

'Wat gebeurt er in dit gebouw?' vraagt Emanuel, de entertainer en tenorzanger, aan de kleuters. Zij gaan later helemaal mee op in het liefdesverhaal van Faust, die verliefd is op het meisje Gretchen en daarom zijn ziel verkoopt aan de slechte duivel Mephisto.

'Wij vertellen geen Kabouter Plop verhalen, maar toch kunnen de kinderen goed volgen', vertelt Emanuel later. 'Wij zingen ook aria's die gaan over alle soorten duivels.'

Dan mogen de kleuters zelf meedoen. 'Adem zoals een baby! Maak je buik dik als je inademt!' en 'Steek je tong helemaal uit', klinkt het. De kinderen lachen en vinden de ademhalingsoefeningen en stemopwarmers duidelijk leuk.

Zijn kleuters dan niet te jong voor opera? 'Te jong? Vier- en vijfjarigen staan net open voor opera en hebben nog geen vooroordelen', zegt Emanuel. 'Wij willen kinderen laten horen wat je eigenlijk allemaal met een stem kan, zonder microfoon. Dat geluid zijn ze echt niet gewoon.'

De vijfjarige Yamina beaamt dat in haar eigen woorden: 'Die meneer zong heel mooi en luid. Veel mooier dan onze juf.'

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio