Was de gedoodverfde kandidaat om in Gent Peter De Wolf op te volgen

Politiechef verknoeit eigen carrière

Politiechef verknoeit eigen carrière

Marc Guillemin (links) met zijn advocaat Jean-Baptiste Petitat, gisteren in het justitiepaleis.fvv Foto: © Frederiek Vande Velde

GENT - Marc Guillemin, de baas van de scheepvaartpolitie, heeft zelf een mooie bekroning van een schitterende carrière om zeep geholpen door te liegen over een banaal ongeval dat hij in dronken toestand had veroorzaakt. Wat hij immers niet wist, was dat in een gsm-oproep van een getuige naar de politie de topflik op de achtergrond duidelijk hoorbaar zichzelf aan het verraden was.

Half december was Marc Guillemin nog de gedoodverfde opvolger van de van zijn voetstuk gedonderde Peter De Wolf als zonechef van de politie van Gent, het op een na grootste korps van Vlaanderen. Maar uitgerekend op de avond van de Verkeersveilige Nacht speelde hij met vuur door met 1,94 promille alcohol in zijn bloed in zijn auto te stappen.

'Onze chef heeft een wolfke gedaan', klonk het de volgende morgen in de wandelgangen van de scheepvaartpolitie. In meerdere opzichten dan. Niet alleen was hij onder invloed in zijn thuisstad Deinze in een gracht gesukkeld met zijn wagen, maar uit het proces voor de politierechtbank gisteren bleek ook dat hij geprobeerd heeft zijn hachje te redden door aanvankelijk een leugenachtige verklaring af te leggen.

'Omdat mijn echtgenote voor mij in de bres is gesprongen door te verklaren dat zij reed, zat ik met de gebakken peren', zo verwoordde Guillemin het gisteren tegen de rechter.

Hij had de pech dat een moeder en dochter toevallig voorbij de plek kwamen van het ongeval. Terwijl de vrouw met haar gsm de 101 waarschuwde, beet Guillemin haar toe dat ze maar beter kon vertrekken. Hij zei dat hij in de gracht was gereden en dat er geen derden bij betrokken waren.

Prullenmand

Toen hij wat later op het politiecommissariaat de valse verklaring van zijn echtgenote bevestigde, wist hij niet dat de politie ondertussen het opgenomen bandje van die oproep had beluisterd.

Jean-Baptiste Petitat, raadsman van Guillemin: 'De zonechef heeft dan mijn cliënt gevraagd of het niet verstandig zou zijn even na te denken over wat hij had verklaard. Na een half uur bedenktijd heeft mijnheer Guillemin dan zijn verklaring gewijzigd en toegegeven dat hijzelf achter het stuur zat. Hem was daarbij stellig beloofd dat de eerste leugenachtige verklaring in de prullenmand zou verdwijnen.'

'Er is die avond helemaal niks afgesproken', kaatst Eddy Van Wabeke, zonechef van Deinze-Zulte terug. 'Het klopt dat ik na het beluisteren van het bandje gezegd heb dat hij beter de waarheid zou spreken. Maar iedere politieman moet weten dat het systeem niet toelaat dat welke verklaring dan ook wordt gewist. De volgende morgen al lagen beide verklaringen bij het parket. Maar mijnheer Guillemin was die avond misschien te zwaar onder de indruk - en ook wel onder invloed - om alles precies in te schatten.'

Het openbaar ministerie laakt het gedrag van de politiedirecteur, verwijst naar de voorbeeldfunctie, vraagt een boete van 2.340 euro en een rijverbod van 75 dagen voor geïntoxiceerd rijden, het ongeval en het vluchtmisdrijf. Guillemin verliet na de feiten immers de plek van het ongeval.

Zijn advocaat betwist enkel het laatste: 'Je kan geen vluchtmisdrijf plegen als niemand schade heeft geleden.'

Uitspraak volgende week.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio