Met welk diploma vind je nog een job?

Met welk diploma vind je nog een job?

Foto: Jobat.be

Veel bedrijven waar traditioneel nogal wat starters hun eerste stappen konden zetten, hebben een wervingsstop ingeluid. Toch is het niet allemaal kommer en kwel. Sommige diploma's, vooral die in de zorgverlening, bieden nog altijd een goede kans om aan de bak te komen. Sterker nog: masters hebben het nog altijd even makkelijk op de jobmarkt.

 

Wie nu afstudeert, heeft het niet onder de markt. De jeugdwerkloosheid is het afgelopen jaar gestegen met bijna 40 procent. Sommigen hebben het zelfs over Europa's verloren generatie: hoogopgeleide jongeren die toch niet aan een baan geraken. In Groot-Brittannië heten ze de '(credit) crunch generation', in Spanje de 'mileuristas', letterlijk 'zij die duizend euro verdienen', verwijzend met het vaak karige startersloon waarmee deze jongeren zich tevreden moeten stellen.

Masters voelen de crisis niet

Zijn Vlaamse starters hetzelfde trieste lot beschoren? Dat hangt deels van je opleiding af. Gulden regel is: hoe hoger je opleiding, hoe meer bestand je bent tegen de crisis. Meer zelfs, masters voelen de crisis niet. Het aantal werkzoekende schoolverlaters met een masterdiploma is met bijna tien procent gedaald eind februari, in volle crisistijd.

Vooral vrouwelijke afgestudeerden met een masterdiploma op zak doen het opvallend goed. Bij hen zijn er ruim 17 procent minder werkzoekenden dan in juni 2008. Maar ook professionele bachelors hoeven niet te wanhopen, integendeel. Eén jaar na het verlaten van de school is nog 5,4 procent op zoek naar werk.

>

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees