"Wij zijn de ogen en oren van de kijkers"

Radiovrouwen maken De Canvascollectie

Radiovrouwen maken De Canvascollectie

Elke Jacobs en Kirsten Lemaire presenteren vanaf 4 april samen de Canvascollectie. Foto: Jobat.be

Vanaf 4 april toont de Canvascollectie opnieuw een lichting hedendaagse kunst. De preselecties gingen vorige week van start. Voor presentatrices Kirsten Lemaire en Elke Jacobs is het anderhalve maand voor uitzending dus al 'werkendag'.

Marcel Vanthilt presenteerde de vorige Canvascollectie. Hoe is Canvas bij twee jonge radiovrouwen terechtgekomen?

Elke: "Dat is een beetje via via verlopen. Ze waren vooral op zoek naar mensen met een interesse voor hedendaagse kunst. Wij zijn allebei liefhebbers en daarom kwam er een screentest. Canvas was enthousiast en gaf ons een kans."

Kirsten: "Studio Brussel is wel vaker de kweekvijver van de VRT. Zo heb ik ook al de kans gekregen om reporter te zijn bij het Groot Dictee der Nederlandse Taal."

Wat zullen jullie in de uitzendingen doen?

Kirsten: "Wij zijn de ogen en de oren van de kijker en lopen als reporters ter plaatse rond. 's Ochtends geeft dat een mooi beeld. Al die mensen in de rij met hun werken in bubbeltjesplastiek. Wij polsen bij hen over hun werk en de achterliggende verhalen. Daarbij volgen we vooral wat ons aanspreekt. Als we een leuk werk zien, blijkt ons idee daarover ook vaak te kloppen met wat de kunstenaar in gedachten heeft."

Elke: "We fixeren ons niet op de gekke dingen die spectaculaire beelden opleveren. We zijn een beetje de lijm om alles aan elkaar te krijgen en zoveel mogelijk te laten zien wat er in de Canvascollectie passeert. Omdat ik Kirsten al zolang ken, loopt dat comfortabel. Het voelt alsof ik met een vriendin op een tentoonstelling rondloop."

Hebben jullie al inspirerende werken gezien in de voorrondes?


Elke: "Er was een jongen die een kunstperformance kwam voorstellen van het 'Brussels Onafhankelijk Front'. Hij had geënsceneerde oorlogsfoto's gemaakt van herkenbare plaatsen in Brussel. Die foto's waren een uitbeelding van zijn grote angst dat het ooit tot een burgeroorlog zou komen tussen Vlamingen en Walen. Tegelijk wilde hij er ons voor waarschuwen dat zo'n nachtmerrie niet eens zo'n achterhaald idee is, want ook in Joegoslavië, waar zijn roots liggen, had niemand de oorlog zien aankomen. De echtheid van die foto's, zijn beweegreden en de passie waarmee hij zijn verhaal bracht, gaven mij tranen in de ogen. Het maakte me zelfs niet uit wat de jury ervan vond."

De slotshow komt live op televisie. Spannend?

Elke: "Zeker! Ook al zijn we gewoon om live uit te zenden op de radio, hier zijn we wel heel zenuwachtig voor."

Kirsten: "Het is toch nog anders als je met je gezicht in beeld komt. Gelukkig zullen we een schoon kleedje dragen."

>

>

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees