Waarom vrouwen niet krijgen wat ze willen

Waarom vrouwen niet krijgen wat ze willen

Foto: Jobat.be (rp)

Als vrouwen voor een ander onderhandelen, zijn ze succesvoller dan mannen. Toch slagen ze er zelf minder in om te krijgen wat ze willen. Het boek 'Strategisch onderhandelen voor vrouwen' wil daar wat aan doen. "Vrouwen laten ontzettend veel kansen liggen", meent auteur Elisa de Groot.

Na tientallen sollicitaties krijg je eindelijk je eerste baan aangeboden. Dus hap je meteen toe. En aangezien je zo enthousiast bent, maakt het loon niet zoveel uit, toch? "Dat is een fout die veel vrouwen maken. Ze zeggen direct 'ja' en plaatsen zich daardoor in een slechte positie om over het loon te onderhandelen", merkt Elisa de Groot op.

Strategisch onderhandelen

Samen met co-auteurs Monic Bührs en Yvette Berkel reikt ze in het boek 'Strategisch onderhandelen voor vrouwen' advies aan hoe je als vrouw wél kan krijgen wat je wil. Ze stellen daarbij vast dat onderhandelen voor de meeste vrouwen een vreemd beestje is.

Het ironische is dat vrouwen in feite betere onderhandelaars zijn dan mannen. "Vrouwen zijn er sterk in een verbinding te maken met hun gesprekspartner. Tezelfdertijd zijn ze erop gericht om relaties in stand te houden. Dat maakt het moeilijk als ze voor zichzelf iets willen vragen. Ze willen de band met hun baas of wie ook de tegenpartij is namelijk geen schade berokkenen", aldus de Groot.

>

>

Corrigeer

Meest recent - Werk & Leren