Jürgen Mettepenningen: 'Er gaat nog steeds veel goeds uit van de kerk'

Jürgen Mettepenningen: 'Er gaat nog steeds veel goeds uit van de kerk'

Jürgen Mettepenningen Foto: Jobat.be

"We hebben een annus horribilis achter de rug. Het is een jaar geweest waarin de ene schok de andere volgde: Vangheluwe in april, 475 dossiers bij de Commissie Adriaenssens tussen april en juni, Operatie Kelk in juni, het rapport van Peter Adriaenssens in september, en ga zo maar door." Jobat sprak met theoloog Jürgen Mettepenningen, voormalig woordvoerder van aartsbisschop Léonard, vlak voor de nieuwe Vangheluwe-bom uitbarstte ...

"We kregen de donkere en verborgen kant van de afgelopen decennia voorgeschoteld, en dat kwam hard aan. Zo hard dat vele mensen de kerk de rug toekeerden. Ik respecteer hun visie want ik ben ook geschokt door alles wat zich aan seksueel misbruik heeft afgespeeld in achterkamers. Langs de andere kant weiger ik de kerk te reduceren tot al dat slechte nieuws. Als kerkhistoricus weet ik immers dat er van de kerk ook veel goeds is uitgegaan en nog steeds uitgaat."

"Zeker in crisistijden is het zaak om terug te keren naar je eigen essentie. Dat is zo in het bedrijfsleven, in de politiek en in ieder menselijk leven, denk ik. Wat de kerk betreft, ligt die essentie niet in een programmaverklaring, maar is die gestoeld op de figuur van Jezus Christus. Christenen zijn per definitie mensen die Christus navolgen. Al heeft het geloof een heel persoonlijk karakter, voor iedere christen gelden kerntaken als de liturgie en de naastenliefde. Die kerntaken, dat is de essentie van de kerk."

>

>

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees