Brouwerij maakt van ‘limited editions' een jaarlijkse traditie

Opnieuw Duvel Tripel Hop op algemeen verzoek

PUURS - De Duvel Tripel Hop was in 2007 en 2010 zo'n succes, dat er vanaf nu jaarlijks een variant zal komen. Dit jaar is dat Tripel met de hopvariëteit Citra uit de Yakima Vallei in de Amerikaanse staat Washington.

De eerste beperkte oplage van de Duvel Tripel Hop werd in 2007 gelanceerd. Liefhebbers stonden toen tot om de hoek van de brouwerij in Breendonk aan te schuiven. En het succes van de Tripel Hop is sindsdien blijven groeien. ‘Bij de twee eerste edities kozen we voor flessen van 75 centiliter. Deze keer verkopen we het bier in de bekende flesjes van 33 centiliter. Op die manier willen we meer mensen de kans geven om ervan te genieten', vertelt Gert De Jaeger, productieverantwoordelijke van Duvel Moortgat.

De brouwer verzekert iedere bierliefhebber dat hij dit jaar van de Tripel kan proeven. Zoals de vorige keren verliest ook deze speciale versie de binding met Duvel niet. ‘Het blijft Duvel, maar aan deze selectie werd een extra hopsoort toegevoegd', aldus De Jaeger.

De brouwers kozen dit jaar voor de hopvariëteit Citra uit de Yakima Vallei in de Amerikaanse staat Washington. Die geeft het bier een frisse citrus-smaak en een aroma dat naar pompelmoes neigt. Om die fruitige smaak te bekomen wordt het proces van ‘dry hopping' gebruikt. Daarbij wordt de hop na de hoofdgisting nogmaals aan het brouwproces toegevoegd. Het bier wordt daarnaast gekenmerkt door een alcoholpercentage van 9,5 procent, in plaats van 8,5 procent bij de gewone Duvel.

‘Wij zijn zelf heel tevreden over het aroma en de smaak', vertelt De Jaeger. ‘Ik durf het nu zelfs mijn favoriete bier te noemen.'

Elk jaar gaan ze bij Moortgat Duvel opnieuw op zoek naar een derde, boeiende hopsoort om de nieuwe smaak te creëren. De typische hoparoma's zijn telkens sterk waarneembaar. ‘De hoppige bieren doen het heel goed in de markt. De vraag naar de Tripel Hop wordt na elke editie groter', aldus De Jaeger.

Voor de brouwmeesters is het alvast een uitdaging om elke keer met de hopsamenstelling te spelen en variëren. ‘We kijken telkens welke hopsoorten er beschikbaar zijn en maken op die manier een verschillende editie met een lichtjes andere smaak.'

De Tripel Hop ligt vanaf half april in de winkelrekken en zal later ook in de gespecialiseerde biercafés verkrijgbaar zijn, zolang de voorraad strekt. Er zullen ongeveer 400.000 tripel hop-packs verspreid worden.

www.duvel.be

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio