Turkse huwelijksstoet op E40: auto's in beslag

GENT/DENDERMONDE/WETTEREN/SINT-JANS-MOLENBEEK - Rechter Peter D'Hondt heeft zes Turken uit Gent hun auto afgepakt. Ze kregen ook vijf jaar rijverbod voor een schrikwekkende huwelijksstoet op de snelweg.

Luid toeterend raasden de Turken in april vorig jaar met dure luxewagens en zware motoren vanuit Gent over de E40 naar een huwelijksfeest in Sint-Jans-Molenbeek.

‘Hallucinant', oordeelde de Dendermondse politierechter. ‘Ze raceten over de snelweg met 180 kilometer per uur. De motoren slalomden tussen de auto's en de stoet keerde zelfs via de pechstrook even terug en bracht andere weggebruikers in gevaar.'

In Wetteren blokkeerden ze de snelweg en draaiden er rondjes.

‘Er liepen honderden oproepen binnen van geschrokken autobestuurders', stelde rechter D'Hondt nog. ‘Nodeloos werd het verkeer gehinderd, met een file die van Aalter tot Wetteren reikte en met zware economische verliezen tot gevolg.'

De verkeerspolitie slaagde er in de Turkse chauffeurs te achtervolgen, maar besloten ze in Sint-Jans-Molenbeek niet te onderscheppen omdat een groep Turken de politie opwachtte en er rellen dreigden.

Strenge straffen

Voor het proces daagden slechts drie chauffeurs op, vier anderen lieten verstek gaan. ‘Ik heb met die stoet niets te maken,' verklaarde Karim S.

Peter D'Hondt veroordeelde hem tot 5 jaar rijverbod en een geldboete van 2.750 euro. Wil hij zijn rijbewijs terugkrijgen, moet hij opnieuw slagen in zijn rijexamen en in medische en psychische tests. Zijn Audi A4 werd verbeurd verklaard. De auto zal door de overheid openbaar worden verkocht.

Gerardi E.H. hield ook vol dat hij van de huwelijksstoet niets afwist. Hij kreeg dezelfde straf en is ook zijn Audi A4 Cabrio kwijt. Hetzelfde lot ondergingen ook de vier andere chauffeurs die niet opdaagden.

Enkel voor motorrijder Tousjellie Z. was Peter D'Hondt mild. ‘Ik deed mee aan die domme huwelijksstoet', gaf de man toe. Hij kreeg een rijverbod van zes maanden en een geldboete van 2.750 euro. ‘En je motor mag je houden omdat je de namen noemde van de andere bestuurders', besloot D'Hondt.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees