Spandoek geeft straat een gezicht

Bewoners willen meer verkeersveiligheid

Bewoners willen meer verkeersveiligheid

De buren hingen een spandoek op om de straat een gezicht te geven. ivw Foto: © ivw

LEUVEN - De bewoners van de Pieter Nollekensstraat in Kessel-Lo hebben zaterdag geprotesteerd tegen het snelle sluipverkeer in hun straat. Op een spandoek roepen kinderen op tot veilig verkeer. Het stadsbestuur roept op tot geduld.

Met trompetten, toeters en trommels, maar ook met potten en pannen, trokken de bewoners van de Pieter Nollekensstraat zaterdag door hun straat om gehoord te worden. 'Officieel is het hier zone30, maar de overgrote meerderheid van de bestuurders trekt zich daar niets van aan. De zone30 in Kessel-Lo is een goed idee, maar het stadsbestuur moet meer doen dan borden plaatsen', zegt bewoner Jan Huys.

Stoeprijden

'Ook passeert hier enorm veel sluipverkeer. De aanpalende straten zijn enkel voor lokaal verkeer toegankelijk en de parallelle Coosemansstraat is al jaren afgesloten voor het verkeer vanuit de Martelarenlaan, aanvankelijk een tijdelijke constructie. Daardoor komt al dat verkeer nu door onze straat. 'sMorgens is het hier aanschuiven in de file, op kalme momenten wordt het een racebaan', stelt Huys.

Omdat de straat daar niet echt op voorzien is, leidt dat geregeld tot gevaarlijke situaties. 'Stoeprijden is geen uitzondering', zegt bewoner Kris Leenaerts. 'We zijn niet tegen auto's, maar iedereen moet zich wat aanpassen. We krijgen zelfs kwade reacties als we gewoon onze garage willen indraaien.'

Auto's weren is volgens hen geen oplossing. 'Dan verschuift het probleem alleen maar naar andere straten. Maar we hebben nu het gevoel dat precies dat nu hier gebeurt', zegt Huys.

Schepen van Mobiliteit Dirk Robbeets (SP.A) erkent het probleem, maar roept de buren op tot geduld. 'We hebben altijd goed samengewerkt. De straat is al twee keer heringericht zoals zij het wilden, bijvoorbeeld met geschrankt parkeren, fietsenstallingen en geen bus meer', zegt hij. 'In 2013-2014 wordt de straat verkeersluw door het park Belle Vue dat aan het einde van de straat komt te liggen. We willen van de Pieter Nollekensstraat een fietsstraat maken. Rome is ook niet in een dag gebouwd.'

Zoethoudertje

Volgens de bewoners wordt het toekomstige park Belle Vue hen voorgehouden als zoethoudertje. 'Dat park zal de verkeerssituatie hier inderdaad verbeteren. Maar waarom nu al niets veranderen?' stelt Huys. De buren hebben alvast een spandoek opgehangen met daarop enkele kinderen uit de straat die oproepen de zone30 te respecteren.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio