Russische president kiest Dimitri Medvedev als opvolger

De poedel van Poetin

De poedel van Poetin

Vladimir Poetin toont Dimitri Medvedev de weg.ap
Foto: © DMITRY ASTAKHOV

De Russische president Vladimir Poetin heeft gisteren zijn 'steun' uitgesproken voor eerste vicepremier Dimitri Medvedev als kandidaat-president volgend jaar. Daarmee staat vast wie Poetin opvolgt. Wie is Dimitri Medvedev?President Poetin werd begin dit jaar gevraagd hoe dat nu met zijn opvolging zat. Poetin antwoordde dat Rusland een democratie is en daarom zou hij ook geen opvolger 'aanwijzen'. Gisteren dan sprak Poetin wel zijn 'volledige steun' uit voor Medvedev. Daarmee is de langverwachte kogel door de kerk. Op 2 maart 2008 zal Dimitri Medvedev (42) met ruime steun worden verkozen tot opvolger van Poetin, tenzij de zon ophoudt met schijnen.

Medvedev was jarenlang de favoriet voor die opvolging. Toen Poetin in 2000 tot president werd verkozen, werd Medvedev eerst vice-stafchef van de presidentiële administratie en vanaf 2003 stafchef. Sinds het jaar 2000 is Medvedev ook voorzitter van de Raad van Bestuur van Gazprom, het grootste gasbedrijf ter wereld. Medvedev heeft vanuit Gazprom de intimidatiepolitiek van Poetin altijd mee uitgevoerd en gefinancierd.

Aan de andere kant wordt Medvedev gezien als lid van een meer gematigde groep in het Kremlin. Waarom dan toch Medvedev? Een ex-professor van Medvedev zei onlangs in de Moscow Times dat Medvedev 'Poetin aanbidt als een vaderfiguur'. Een andere veelgehoorde opmerking in Rusland is dat Medvedev 'controleerbaar' is. Hij heeft nauwelijks een eigen machtsbasis en heeft niet het charisma om een volkse leider zoals Poetin te worden.

Dat alles belet niet dat de Russische staatstelevisie gisteravond begon met een grootse campagne om de Russen ervan te overtuigen dat Dimitri Medvedev de prachtigste en meest intelligente politicus van het land is. Na Vladimir Poetin, uiteraard.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees