Amerikaanse tiener heeft slechts één hobby: politiek

Het nieuwe wapen van rechts Amerika: een raspoliticus van 14

De murw geslagen Amerikaanse Republikeinse partij heeft een nieuwe posterboy in de strijd gegooid. Eentje die echter zelf nog niet mag stemmen wegens amper 14 jaar oud.

De Republikeinen haalden de voorbije dagen de grote begrippen boven om de 14-jarige Jonathan Krohn uit Atlanta te roemen. Een raspoliticus is hij, die als een concertdirigent de mensenmassa bespeelt, die door het publiek beweegt zoals de jonge Jezus toen die de Farizeeërs uit de tempel verjoeg.

De eer die de tiener afgelopen weekend te beurt viel, was dan ook niet gering. Hij mocht de jaarlijkse conservatieve conventie in Washington toespreken, zeg maar de jaarlijkse hoogmis van behoudsgezind Amerika. En hij deed dat met veel verve, zo bewijzen talloze YouTubefilmpjes.

De knaap bewees er meer dan een verhaaltje te kunnen voorlezen. In amper enkele minuten tijd legde hij de zaal haarfijn zijn visie op de politieke filosofie achter de Republikeinse partij uit. 'Conservatisme gaat niet alleen over een politieke partij. Dat is enkel de schelp. Het gaat om wat in die schelp zit. Die vulling, dat is de inhoud; daar moet het ons om te doen zijn.'

Dat de zaal zwaar onder de indruk was van zijn korte redevoering, heeft vermoedelijk ook te maken met de acteerlessen die de tiener jarenlang volgde. Samen met een verbeten blik in z'n ogen en het maatpak dat zijn ouders hem hadden aangemeten, leek de tiener op een doorgewinterde politieker. Verslaggevers merkten achteraf fijntjes op dat andere partij-ideologen er anderhalf uur over doen om uit te leggen wat Jonathan 'in amper enkele minuten deed'.

De tiener is sinds zijn achtste verjaardag met politiek bezig. 'Ik zag toen een debat in de senaat. Dat fascineerde me enorm. Sindsdien wil ik alles over politiek te weten komen.' Van zijn ouders, die hem thuisonderwijs geven, heeft hij die belangstelling niet. Vader Doug is ingenieur, moeder Marla toneellerares. Het is door haar toedoen dat hij ei zo na op het podium van de Broadwaymusical Mary Poppins eindigde.

Maar dat alles -ook zijn cello die hij sinds zijn 3 jaar bespeelt- is naar de achtergrond verdwenen sinds hij in politiek geïnteresseerd geraakte. Hij offerde er zelfs zijn zomervakantie voor op, om een boek te schrijven waarin hij de peilers van zijn ideologie uit de doeken doet: respect voor de grondwet en het leven, een minimale overheid en een grote verantwoordelijkheid voor het individu.

'Mensen spreken tegenwoordig over conservatisme, zonder goed te weten waar dat op slaat', gaf Jonathan Krohn zijn toehoorders op de conventie nog mee. 'Ze begrijpen niet dat conservatisme de grondslag is van een principe in plaats van de grondslag van een beleid.' Of iedereen in de zaal op dat moment nog mee was, valt anderzijds te betwijfelen.

Dat de Republikeinse partij trots met deze jonge posterboy uitpakt, bewijst volgens Amerikaanse verslaggevers dat de partij in de touwen hangt. Want ondanks zijn intelligentie heeft Jonathan nog een lange weg te gaan: vier jaar voor hij voor de allereerste keer mag stemmen, zeven jaar voor hij zich kandidaat mag stellen voor de presidentsverkiezingen.

De Democratische partij zou volgens haar concurrent nu al schrik hebben voor de getalenteerde Jonathan. Wat een Democratische woordvoerder meteen ontkende. 'De jongen moet nog door zijn pubertijd. Veel kans dat hij vanaf dan heel andere interesses ontwikkelt.'

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S